Митрополит Антоний: Няма как, когато България чества Деня на своята независимост, сърцето на всеки един българин да не трепне
Секция: Православие
22 Септември 2024 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрополит Антоний: Няма как, когато България чества Деня на своята независимост, сърцето на всеки един българин да не трепне

/КРОСС/ Днешния ден на независимостта се отбелязва и на много места по света, където има големи български общности. Едно от тях е Обединеното кралство.

Там честванията започнаха още от петък с възпоменателна вечер за Уилям Гладстоун - легендарният британски министър-председател, който обръща вниманието на света към зверствата на Османската империя в България и по този начин помага за освобождението на България.

Вчера имаше света литургия, водена от западно и средноевропейския митрополит Антоний. Днес той ще отслужи водосвет и молебен в новостроящата се българска църква в Лондон. "Радостни и честити сме, че именно на този ден, когато България чества своята независимост, ние ще се съберем заедно с българската общност в новостроящия се храм в българското посолство. Храмът е посветен на преподобния нащ отец Иван Рилски", каза той.

Митрополит Антоний се грижи за вярващите българи в 20 държави и казва, че те винаги изпитват особено вълнение в дни на национални празници. "Няма как, когато България чества Деня на своята независимост, сърцето на всеки един българин да не трепне", добави той.

"За голямо съжаление независимостта не е нещо, което може да бъде постигнато изцяло на 100% в днешните сурови времена, но независимостта и свободата на избора ни дават този шанс. За да бъдем наистина независими, ние трябва да следваме онези правила, постулати и добродетели, които Бог ни е завещал. За да можем наистина, когато сме чисти пред Бога, пред себе си и пред тези, които са наши близки и които ни заобикалят в нашите отношения, да живеем спокойно. Да вървим с гордо изправена глава, без да се срамуваме от себе си", заяви митрополит Антоний.

По думите му в днешния ден молитвите са за благоденствие, за просперитет на "нашата любима родина България, която виждаме, че се разкъсва от политически противоречия". "Разкъсва се от тези злободневия на ежедневието. Като че ли все повече любовта между хората изстива. Егоизмът е на преден план. Така че моите молитви са да загърбим егоизма. Да засилим любовта към Бога, към ближните, към себе си. Да бъдем повече единни, защото ненапразно и този надпис на българския парламент - „Съединението прави силата" стои там, за да ни напомня с тези големи букви, че само тогава, когато сме единни, ще сме силни и тогава сме и независими", заключи той.

Нова телевизия, „Събуди се"