Най-малко 51 са вече загиналите при експлозията на метан във въгледобивна мина в Иран
Секция: СВЯТ
22 Септември 2024 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 51 са вече загиналите при експлозията на метан във въгледобивна мина в Иран

/КРОСС/ Най-малко 51 души загинаха при експлозията на метан (газ гризу) във въгледобивна мина в Иран днес. Двадесет човека са ранени, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Предишните данни бяха за поне 30 загинали.

Злополуката е станала в граничещата с Афганистан източна иранска провинция Южен Хорасан. Мината се намира в град Табас, на около 540 километра югоизточна от столицата Техеран.

На Южен Хорасан се пада дял от 76 процента от въгледобива в Иран, обърна внимание губернаторът Али Акбар Рахими, цитиран от Ройтерс.

Иран е богат не само на петрол, но и на други полезни изкопаеми, отбелязва Асошиейтед прес.

Годишното потребление на въглища в страната възлиза на 3,5 милиона тона, но тя добива малко повече от половината от това количество. Останалите 1,7 милиона тона се внасят.

Основен потребител на въглищата в Иран е стоманодобивният сектор.

Това не е първата злополука в иранска мина, посочва АП. За смъртните случаи често биват винени ниските стандарти за безопасност и лошото състояние на службите за медицинска помощ в миньорските райони.

През 2017 г. експлозия във въгледобивна мина в Иран причини смъртта на 42 души. Четири години по-рано 11 миньори загинаха при два отделни инцидента. Няколко злополуки през 2009 г. отнеха живота на 20 човека, припомня АП.