Проф. Владимир Чуков: Това е удар от страна на унгарците по нашето искане за членство в Шенген, както и за членството ни в еврозоната
Секция: Анализи
23 Септември 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Владимир Чуков: Това е удар от страна на унгарците по нашето искане за членство в Шенген, както и за членството ни в еврозоната

/КРОСС/ Това е удар от страна на унгарците по нашето искане за пълноправно членство в Шенген, както и за членството ни в еврозоната. Това каза снощи в предаването „120 минути" по бТВ арабистът проф. Владимир Чуков по повод информацията, че има българска следа в използването на пейджъри като бомби в Ливан и Сирия.

Според него става въпрос за шпионска игра, в която всяко едно от звената има своята функция. Вчера имаше пост на „Хизбула" в платформата Телеграм, в който се казва, че те са завършили първата фаза на отговора за взривените пейджъри. Бяха бомбардирани индустриалните халета на фирма „Рафаел", която е част от израелския военнопромишлен комплекс. Тази фирма произвежда безжични телекомуникационни устройства", коментира още проф. Чеков.

Той обърна внимание, че в българска банка има открита сметка, която не би трябвало да бъде откривана. „Не искам да разсъждавам защо и как е станало това, но това е пропуск, който е използван от унгарците, за да отклонят вниманието от регистрираната в Унгария фирма, която пък е на името на някаква сицилианка", поясни той.

Според него вторият много интересен детайл, на който трябва да се обърне внимание, е фактът, че Иран участва в покупката на тези пейджъри. Освен това фирмата, която е регистрирана в София от норвежец, е куха фирма, която е подхвърлена от унгарците.

„Това е злосторене от страна на унгарците спрямо България. Според мен рано или късно това щеше да се разбере. Вчера ясно се разбра, че няма как България да е произвела тези пейджъри. Но тук искам да уточня още нещо - няма как българската фирма-фантом да е превела пари на унгарската", посочи още проф. Чуков.

Той посочи също така, че „Хизбула" е напарила т.нар. „секции" - има производител, има кораб за транспортиране на продукцията, има и секция за отговор на атаката. А всички източници от Иран отричат българското участие в тази афера.

Според проф. Чуков всички, ангажирани в тази атака, ще бъдат ликвидирани рано или късно.