ООН прие Пакт за бъдещето
Секция: СВЯТ
23 Септември 2024 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН прие Пакт за бъдещето

/КРОСС/ Общото събрание на ООН прие в неделя "Пакт за бъдещето", съобщава "Ройтерс"

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви: "Тук сме, за да върнем мултилатерализма от ръба", каза Гутериш на срещата на върха.

Пактът, който включва и анекс за работа за отговорно и устойчиво дигитално бъдеще, беше приет без гласуване в началото на двудневната среща на върха на бъдещето. Споразумението дойде след около девет месеца преговори.

Гутериш отдавна настоява за пакта, който обхваща теми като мир и сигурност, глобално управление, устойчиво развитие, изменение на климата, цифрово сътрудничество, права на човека, пол, младеж и бъдещи поколения. Той излага 56 по-важни действия, които страните са се ангажирали да постигнат.

"Ние признаваме, че многостранната система и нейните институции, с Организацията на обединените нации и нейния Устав в центъра, трябва да бъдат укрепени, за да бъдат в крак с променящия се свят. Те трябва да са годни за настоящето и бъдещето - ефективни и способни, подготвени за бъдещето, справедлив, демократичен, справедлив и представителен за днешния свят, приобщаващ, взаимосвързан и финансово стабилен. Днес обещаваме ново начало в мултилатерализма. Действията в този пакт имат за цел да гарантират, че Организацията на обединените нации и други ключови многостранни институции могат да осигурят по-добро бъдеще за хората и планетата, позволявайки ни да изпълним нашите съществуващи ангажименти, докато се издигаме към нови и възникващи предизвикателства и възможности", се казва в документа.

Глобалните кризи подчертаха необходимостта от реформа на ООН и основен ремонт на международните финансови системи. Сред тези предизвикателства са продължаващи войни в Украйна, Газа и Судан; изоставащите усилия за смекчаване на изменението на климата; широко разпространени проблеми с държавния дълг; и опасения относно напредъка на технологиите без управление.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин обаче разкритикува преговорите и приемането на пакта.

Русия не успя в опита си да включи поправка - подкрепена от Северна Корея, Сирия, Никарагуа, Беларус и Иран - която би посочила, че "Объединените нации и нейната система няма да се намесват по въпроси, които по същество са във вътрешната юрисдикция на който и да е състояние."