Противогрипните ваксини вече са в аптеките
Секция: Здраве
23 Септември 2024 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Противогрипните ваксини вече са в аптеките От октомври хората над 65 години може да имат безплатна имунизация срещу грип

/КРОСС/ Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха в профила си във Facebook от „Плюс мен" - информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините.

Според информацията в платформата противогрипните ваксини са показани за имунизация при деца на възраст от шест месеца и се поставят инжекционно.

Ваксинация срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания - диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др., независимо от възрастта, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация. Желателно е срещу грип да се имунизират и живеещите в организирани колективи - домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др., както и хората, за които има повишен риск от заразяване с оглед професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.

За всички, които са в контакт с хора, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип - членове на семейството, включително деца, персонал на лечебни, здравни и социални заведения, също е препоръчително да се ваксинират.

Безплатните противогрипни ваксини, които се осигуряват по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококови инфекции за лица на и над 65 г., ще бъдат поставяни на пациентите от октомври. Имунизациите ще извършват общопрактикуващите лекари.