Този петък над 700 учебни заведения спортуват заедно
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Септември 2024 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Този петък над 700 учебни заведения спортуват заедно София дава старт на Ден на спорта в училище

/КРОСС/ На 27-ми септември близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на Ден на спорта в училище. Откриващото събитие ще се проведе в София с домакинство на ЧСУ "Българско Школо". Участие в програмата ще вземат официални лица и професионални спортисти, а между класовете ще бъде организирана надпревара в различни спортни дисциплини.

Юбилейното десето издание на Ден на спорта в училище ще даде старт на една по-активна и по-здрава учебна година за деца от цялата страна, като организират спортен празник в своите учебни пространства. Национален координатор на кампанията е сдружение BG Бъди активен, подкрепени от МОН, ММС, Общински администрации и Регионални управления от цялата страна.

ЧСУ "Българско Школо" бе избрано за домакин от организаторите, след като в изминалото издание взе титлата "Най-активно учебно заведение" след като се отличи със своето представяне. "Училището организира вълнуващо събитие, вдъхновено от Олимпийските игри, което ще предизвика учениците да покажат своите умения в различни области. Програмата ще включва три състезателни дисциплини, всяка от които ще тества критичното мислене, креативността и работата в екип на участниците.", коментира Даниела Тодорова, директор на ЧСУ Българско Школо -"Това вълнуващо събитие не само ще тества академичните способности на учениците, но и ще насърчи работата в екип, комуникацията и стратегическото мислене. В края на деня ще бъде обявен победител във всяка възрастова група въз основа на общия им резултат от трите дисциплини."

През тази година, акцент на Ден на спорта в училище е устойчивостта, като организаторите приканват учебните заведения да включат в програмата си занимания свързани с темите за разделно събиране и рециклиране, както и да проведат своите събития с мисъл за природата като ограничат използването на материали.

Денят на спорта в училище е част от дългогодишната програма на BG Бъди Активен "Раздвижваме България". Европейски ден на спорта в училище е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE.