Д-р Гергана Гешанова: Забраната за пушене на обществени места цели децата да разберат, че е наистина вредно
Секция: Здраве
24 Септември 2024 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Гергана Гешанова: Забраната за пушене на обществени места цели децата да разберат, че е наистина вредно Европейската комисия планира нови рестрикции за пушачите

/КРОСС/ Целта на забраната за пушене на открити обществени пространства е децата да разберат, че тютюневият дим е наистина вреден. Това коментира д-р Гергана Гешанова в студиото на „Здравей, България".

Припомняме, че преди дни Европейската комисия препоръча забраните срещу тютюнопушенето в Европейския съюз да обхванат и откритите обществени пространства. Целта е осигуряване на допълнителна защита от т. нар. „пасивно пушене". Комисията предлага забраните да обхванат места за отдих, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари. Препоръчва се също ограниченията да засягат и нови изделия като електронните цигари.

„Тази препоръка идва, за да замени забраната от 2009 г. Тя е доста остаряла. Акцентира се върху откритите пространства, защото те са свързани с присъствието на деца и млади хора. Добре е в тези забрани да влязат и плажовете, и парковете", допълни тя.