Деян Василев, финансов консултант: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута
Секция: Анализи
24 Септември 2024 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деян Василев, финансов консултант: Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута Обмяната в евро струва на българите около 500 млн. годишно, допълва Деян Василев

/КРОСС/ Обмяната на валута струва на българите около 500 млн. годишно. Това е неудобство, което прави България недостатъчно интегрирана. Около милиард лева годишно струва на страната да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба. Това каза в студиото на "Твоят ден" финансовият консултант Деян Василев.

"Бордът е временна мярка, въведена извънредно. В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове. Далеч сме от такъв сценарий, дефицитът ни е под 3%. Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация", допълни той.

От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа. "Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика. Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи той. И допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.