Васил Терзиев: До 2030 г. целим да намалим нивата на вредните емисии с 80%
Секция: Интервюта
24 Септември 2024 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Терзиев: До 2030 г. целим да намалим нивата на вредните емисии с 80%

/КРОСС/ Хората са най-големият капитал на всеки град и това се вижда ясно и особено днес, когато сме изправени пред предизвикателството да търсим специалисти и подготвени хора в различни сектори. Това заяви кметът на Столична община (СО) Васил Терзиев на откриването на Европейския комитет на Световния съюз на работниците в строителството и дърводобиването (BWI), чийто домакин е Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - Подкрепа.

Терзиев подчерта, че строителството е един от отраслите в икономиката, в които мобилността на работници е особено голям.

"За подготовката на един строител, инженер, проектант или изпълнителски кадър се изискват години и дефицитът на кадри се превръща в основна задача при изпълнението на обекти от обществено значение като пътища, детски градини, училища, жилищни сгради", каза той.

Столичният кмет отбеляза, че трудът на строителите е тежък и непривлекателен. "Изложени са на жега и студ, но в същото време от тях се изискват умения, които се добиват с дългогодишна практика", добави той и допълни, че Столична община е един от най-големите инвеститори и продължава да изпълнява най-сериозните обекти в страната.

По думите на Терзиев само при строителството на новите 10 километра на метрото в момента участват над 1000 човека, а с напредването на работата и включването на допълнителни дейности, които ще се извършват, броят им ще нарасне.

Кметът на София припомни, че идва от бизнеса, където доскоро управляваше компания в IT сектора. "Мога да кажа, че подготовката и задържането на кадри може да стане само ако образованието и бизнесът търсят общо решение, ако има добър диалог между всички", добави той и допълни, че за развитието на строителния бранш е нужна и държавна политика и визия за неговата значимост. Според столичния кмет, за да се развива, секторът се нуждае от устойчивост и предсказуемост.

Терзиев обърна внимание, че резултатите от анализа на парниковите газове в София показват, че приблизително 70% от всички емисии се дължат на енергийните нужди на сградите, особено жилищните, и на автомобилния транспорт.

"Усилията ни в сектора на строителството ще бъдат насочени към подобряване на енергийната ефективност, насърчаване на възобновяемата енергия, използването на нови строителни материали. Целта ни е до 2030 г. да намалим нивата на емисиите с 80% от тези, които са били през 2022 г.", каза още той.