Боян Чуков: Срещата на ООН за бъдещето е опит за налагане на неолибералните концепции на глобалистите
Секция: Интервюта
24 Септември 2024 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков: Срещата на ООН за бъдещето е опит за налагане на неолибералните концепции на глобалистите

/КРОСС/ През тази седмица лидерите на страните, събрани на годишната среща на ООН, са изправени пред ключови предизвикателства: сътрудничество не само по спешни въпроси, но и модернизиране на международните институции, създадени след Втората световна война.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова на „Срещата на върха за бъдещето" да се възстанови ангажиментът към мултилатерализма и да се адаптира глобалната структура към съвременните заплахи - съобщи ABC News.

На тазгодишната среща повече от 130 световни лидери ще обсъдят ключови въпроси, включително конфликтите в Газа, Украйна и Судан и нарастващия риск от разпространение на войната в региона. Двудневната среща на върха започна в неделя и дипломати казаха, че някои страни, включително Русия, все още се противопоставят на окончателния документ, който трябва да бъде приет.

Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, предупреди: „Ако пропуснат тази възможност, потръпвам, като си помисля за последствията. Нашето общо бъдеще е заложено на карта". Емоционални думи, но лицемерни.

На предстоящите срещи официално фокусът на САЩ ще бъде върху прекратяването на конфликтите, тъй като приблизително 2 милиарда души живеят в разкъсвани от война райони. Освен това войната в Газа и новата ескалация на насилието между Израел и Ливан ще бъдат в светлината на прожекторите.

Един от любопитните и екзотични моменти на срещата вероятно ще бъде последното голямо представяне на президента на САЩ Джо Байдън, който ще се обърне към световните лидери.

Американският посланик Линда Томас-Грийнфийлд посочи, че най-уязвимите страни по света зависят от напредъка, постигнат на тези срещи. По-ясно казано, ако светът не живее по „правилата", наложени от глобалния финансов капитал.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Кийр Стармър също ще присъстват, докато руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин изпращат своите външни министри.

Гутериш предупреди за нарастващото чувство за безнаказаност в света, където изглежда, че всяка държава или военен субект може да прави каквото си поиска без последствия. „Нивото на безнаказаност е огромно", каза той, подчертавайки спешната необходимост от укрепване на глобалното сътрудничество и възстановяване на доверието. Но Гутериш пропусна да посочи за кого точно „нивото на безнаказаност е огромно". Няма и да каже.

Официалният наратив на ООН е външно миролюбив и търси разбирателство между държавите.

Прави впечатление, че Русия и Китай изпращат своите външни министри. Защо? С мероприятието „Среща на върха за бъдещето" в ООН се налага тенденцията за следване на дневният ред на Римския клуб. В ООН се налага реализирането на публично известните концепции на Клаус Шваб от Световния икономически форум(СИФ) в Давос като „Четвъртата индустриална революция".

Или по-просто казано, „Срещата на върха за бъдещето" е пореден опит за налагане на света на неолибералните концепции на глобалистите като познатите „трансхуманизъм", „инклузивен капитализъм", „цифров концентрационен лагер" и други.

Си Дзинпин и Владимир Путин отхвърлиха преди няколко години налаганата концепция за развитието на света от Римския клуб и СИФ в Давос (разбирай от глобалния Запад). Защото Китай и Русия започнаха да се суверенизират. От същата „опера" бе и рекламираната шумно преди време „Концепция за устойчиво развитие".

Реално става въпрос за силово хомогенизиране с благи лакърдии на населението в света и методично разрушаване на съществуващите различни цивилизационни кодове на човечеството.

Разбира се, „Срещата на върха за бъдещето" е опакована в свръх хуманно звучащ наратив.

Едно време при подобни случаи моят приятел и кинорежисьор Рангел Вълчанов ми казваше с иронична усмивка: „Това изглежда на нещо, което е опаковано с лъскав златист станиол, вързано с красива розова панделка, но ... смърди отвратително".

 

Източник: Боян Чуков, Телеграм/Епицентър