Дмитрий Песков: Русия смята ескалацията в Ливан за "изключително опасна"
Секция: Русия
24 Септември 2024 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Русия смята ескалацията в Ливан за "изключително опасна"

/КРОСС/ Русия е "изключително" обезпокоена от безмилостните израелски въздушни удари в Ливан, които убиха близо 500 души и раниха около 1600 други, съобщава "Москоу таймс".

Руското посолство в Ливан призова гражданите си да напуснат страната.

"Това развитие може да е изключително опасно", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и предупреди за "разширяващата се зона на конфликт и пълна дестабилизация на региона".

"Изключително сме притеснени и загрижени. В момента е много трудно да се говори за някакво възможно разрешаване на боевете", добави Песков.

Той отново обвини Съединените щати, че възпрепятстват мирните усилия в продължаващата война между Израел и "Хамас", която започна, след като въоръжената групировка уби над 1000 цивилни в Южен Израел през октомври миналата година.

"Мирното решение в момента по същество се контролира от една държава", изтъкна Песков. "В момента е невъзможно да се говори за някакви пробиви, за съжаление."

Междувременно руското посолство в Ливан посъветва своите граждани да напуснат страната поради опасения от избухване на пълномащабна война.

"Призоваваме онези, които се чувстват несигурни в Ливан, да вземат търговски полети, докато летището в Бейрут все още работи относително нормално", посочи посланик Александър Рудаков. "Сега не е време за туризъм", подчерта той и призова руснаците да следват инструкциите за безопасност на ливанските власти.

Посланикът на Русия в Израел Анатолий Викторов също посъветва руснаците да избягват ненужни пътувания.

Израел твърди, че е убил "голям брой" бойци на "Хизбула" вчера, нанасяйки удари по около 1600 обекта в Южен и Източен Ливан, включително "целенасочен удар" в Бейрут.

В отговор "Хизбула" изстреля бараж от ракети по израелските въздушни бази.

Най-малко 492 души, включително 35 деца, са били убити при израелските удари, а други 1645 са били ранени.

Световните лидери и ООН призоваха за незабавна деескалация, тъй като конфликтът - първоначално фокусиран върху южната граница на Израел с Газа, се разшири и на север към Ливан.

Турция предупреди, че атаките на Израел срещу Ливан могат да "въвлекат целия регион в хаос".