България е в ТОП 12 на световното първенство по приготвяне на паеля
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Септември 2024 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е в ТОП 12 на световното първенство по приготвяне на паеля

/КРОСС/ През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на PAELLA във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 г. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за Paella.

Българският представител Николай Тодоров - Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.
„Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме. Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени. Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни" - сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

„Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение. За България, успехът е огромен. Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред." - продължава първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември. Прекарвайки заедно времето си, те участваха в различни задачи, като са демонстрирали различни умения и възможности. По време на Световния ден на Паелята (World Paella Day), 20 септември се проведе финалното готвене, където всички участници приготвиха свои рецепти едновременно. В журито участваха предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи.

Останалите финалисти бяха от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния. Представители на Испания не участват в състезанието, а само като жури.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите споделиха, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава. Освен реклама на града и страната, конкурсът обединява хора от цял свят, говорейки на международния език "Paella".