Първатата помощ при спешни случаи на пътнотранспортни произшествия спасява животи
Секция: Автомобили
24 Септември 2024 19:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първатата помощ при спешни случаи на пътнотранспортни произшествия спасява животи

/КРОСС/ Пътнотранспортни произшествия стават всеки ден. Всеки, който попадне в ситуацията като пряк свидетел на произшествие, е длъжен да помогне. Всяка секунда може да бъде решаваща. Добре е редовно да се актуализират знанията за първа помощ, за да бъдете подготвени при спешни случаи, и да се знаят най-важните стъпки от оказващите първа помощ.

Важно: Всеки, който се опитва да помогне на пострадали, трябва да прави всичко както трябва. Всеки, който помага, не трябва да се страхува от правни последици, дори ако са допуснати грешки.

Какво да се прави, ако ви се случи?

Запазете спокойствие и направете преглед за да се придобие представа за ситуацията след инцидент. Важно е вашето превозно средство да бъде паркирано безопасно - с включени аварийни светлини и на ръба или, ако такъв не е наличен, възможно най-вдясно отстрани на пътя. Самозащитата е с най-висок приоритет, така че носенето на жилетка с висока видимост е задължително. Ако трябва да влезете на платното, е необходимо изключително внимание - нужно е да следите движението. Важно е да запазите спокойствие и първо да разберете колко пострадали и евентуални помагачи има.

Обезопасете мястото на произшествието. Още преди спешното повикване на 112 или полагането на грижи за пострадалите, мястото на инцидента трябва да бъде обезопасено. Поставянето на предупредителния триъгълник на ясно видимо място може да предотврати по-нататъшни инциденти. Разстоянието до мястото на произшествието трябва да бъде 50 метра в градовете, 100 метра по селските пътища и 150 до 400 метра по магистралите.

Направете спешното повикване. След като мястото на инцидента бъде обезопасено, трябва или да наберете 112 на вашия смартфон, или да използвате пункт за спешни повиквания на магистралата, за да съобщите за инцидента и да поискате помощ. Много съвременни автомобили имат автоматична система за спешно повикване „E-Call" - спешното повикване може да се извърши и с нейна помощ. Във всеки случай трябва да се съобщи по телефона къде е станала катастрофата, какво се е случило и колко хора са участвали и с какви наранявания. Трябва също така да се посочи кой се обажда, заедно с опция за контакт за въпроси.

Получете подкрепа. Всеки, който все още е сам на мястото на инцидента в този момент, трябва сега, ако е необходимо, да се разпознае с махане и жестове, за да помоли другите участници в движението да помогнат.

Помогнете на пострадалите. Следващата стъпка е да се погрижим за ранените до пристигането на спасителните служби. В зависимост от нараняванията на пострадалите, кървящите рани, например, трябва да бъдат обработени и ранените да бъдат успокоени, докато са в съзнание. Ако хората са в безсъзнание, трябва да се провери дишането им. Всеки, който диша, трябва да бъде поставен в позиция за възстановяване.

Ако няма дишане или е неравномерно, трябва да се направят гръдни компресии и вентилация. За да направите това, засегнатият трябва да легне по гръб с глава, наклонена назад. Компресиите на гръдния кош се извършват с петата на ръката - в идеалния случай с честота 100 пъти в минута и с дълбочина на натиск от около пет сантиметра. Правилната точка на натиск е в средата на гръдния кош върху гръдната кост. В идеалния случай гръдните компресии се редуват с вентилация - след 30 натискания следват две вентилации. След това процесът се повтаря.