Андрей Райчев: Ще видим Доган в действие, той е майстор на тихите реплики
Секция: Анализи
25 Септември 2024 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Райчев: Ще видим Доган в действие, той е майстор на тихите реплики

/КРОСС/ "Ахмед Доган възстановява политическата си форма. Привържениците му са млади хора, които говорят самокритично. Висока политическа техника е да не споменават името на председателя на парламентарната група на ДПС. Доган е майстор на тихите реплики, а сега прави съюз срещу Пеевски. Връща се към класическата си позиция на истински лидер, който работи всеки ден. Ще видим нещо невиждано от младите - Доган в действие". Това каза в студиото на "Здравей, България" социологът Андрей Райчев.

По думите му има данни, които прогнозират деветпартиен парламент. "Над 300 000 души е електоратът на ДПС, в Северозападна България Пеевски лично набра гласоподаватели. Главният електорат обаче са жертвите на Възродителния процес - около 10 000 души. Там изборът е Доган или не гласувам. Макар че мнозина искат помирение, а не да избират един от двамата", допълни той.

На свой ред политологът проф. Румяна Коларова смята, че Доган е изгубил страшно много. "Не само от ореола си и не само в политиката, а и в турската общност. Поведението му се интерпретира като страх. Разделението на електората на ДПС зависи от това накъде ще отиде местната структура. Не е заради лидерски сблъсък. Не е толкова важно какви предпочитания има масата. Сигурно има активисти на страната и на двамата, но борбата е за разпределението на местния актив", подчерта тя.

От своя страна социологът Eлена Дариева посочи, че Доган е заложил на символното, повеждайки листите в Кърджали и Разград.

"Контраходът на Пеевски е издигане на Ерол Мюмюн - кмет на Кърджали. В този МИР разпределението на силите е 3 срещу 4 общини. Много технократски се подхожда, но това може да се окаже ефективно. Най-големият електорален резервоар са действащите кметове на общини, а това е един от новите моменти в предизборната кампания. Те имат силен мажоритарен потенциал", коментира Дариева.