Зам.-министър Давид Сукалински: През изминалата година добавената стойност от индустрията е на стойност 10.7 млрд. евро
Секция: ИКОНОМИКА
25 Септември 2024 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Давид Сукалински: През изминалата година добавената стойност от индустрията е на стойност 10.7 млрд. евро

/КРОСС/  „Българската индустрия има изключително важна роля за икономиката на страната, като приносът й към БВП е близо 20% През 2023 г. добавената стойност, създадена от нея е в размер на 10.7 млрд. евро, а броят на работещите предприятия в сектора е около 30 000". Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински на откриването на 78-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. Той подчерта, че въпреки предизвикателствата в глобален план, секторът остава стабилен.

Зам.-министър Сукалински посочи, че отчитайки настоящата бизнес среда, Европа отново поставя акцент върху развитието на индустрията с цел постигане на устойчив растеж. "За да се запази конкурентоспособността на европейската икономика, фокусът на политиките е върху развитието на високотехнологичните сектори, които се радвам, че са представени днес на международното изложение", допълни той. Сред секторите, които ще допринесат за създаване на висока добавена стойност, заместник-министърът изброи енергетиката, дигиталните технологии, авиоиндустрията, машиностроенето, както и индустриите, свързани с развитието на „кръговата" икономика и екопроизводството.

Д-р Давид Сукалински очерта още ключовите за правителството цели за развитието на българската индустрия, сред които са намаляването на въглеродния отпечатък на сектора, повишаването на дигитализацията на производствата, подобряването на ресурсната и енергийната ефективност, както и въвеждането на кръгови модели на производство. "Успешното реализиране на комплексна индустриална политика ще повиши конкурентоспособността на икономиката, ще стимулира иновациите и инвестициите, ще създаде нови работни места и ще спомогне да се преодолеят регионалните дисбаланси в страната", подчерта заместник-министърът.

Д-р Давид Сукалински направи обиколка на изложението, на което участват близо 231 компании - директни производители и търговски представители от 25 държави.
Форумът се провежда от 25 до 28 септември и в него тази година ще се включат нови 68 български и чуждестранни фирми. Те представят модерното екологично строителство, машиностроенето, енергетиката, дигиталните технологии в производството, дома и търговията, тежка техника, хибридни транспортни средства и безпилотните летателни апарат.