Боян Чуков: Доналд Тръмп не е удобен на Иран, а Нетаняху заприличва на Зеленски
Секция: Интервюта
25 Септември 2024 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков: Доналд Тръмп не е удобен на Иран, а Нетаняху заприличва на Зеленски

Израел се възползва от междувластието в САЩ, заяви международният анализатор

/КРОСС/ Напрежението в Близкия изток расте. Хиляди ливанци бягат от южната част на страната заради израелските удари. През последните две денонощия при интензивен израелски обстрел в Ливан са загинали 560 души. Израел обяви, че цели да премахне заплахата от "Хизбула".

"Зад всички тези сили и тази обстановка имаме интереси на глобални и регионални фактори. Всеки от тях играе своята собствена игра", коментира международният анализатор Боян Чуков в "България сутрин".

Той открои три причини Бенямин Нетаняху да се активизира в северна посока или по-конкретно - да атакува Южен Ливан.

"Първо - икономическото положение в Израел се влошава. Той трябва да реши проблема с "Хизбула", за да се върнат хората в тази част на Израел. Второ - използва междувластието в САЩ. От октомври 2023 г. не е имало заседание на правителството, ръководено от Джо Байдън. Тези дни имаше такова заседание - на Байдън му бяха дали някаква хартийка, а всъщност заседанието води Джил Байдън. Има битка на втория етаж между кадрите на дълбоката държава, но имаме и намесата на Пентагона. Израел използва този момент на междувластие. Нетаняху започва да прилича много на Зеленски", анализира Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Кой какво търси в навечерието на изборите в САЩ?

"Да, Иран подкрепя "Хизбула" и "Хамас" на приказки. Иран изтърпя страшни шамари. В момента Иран подкрепя демократите, защото Тръмп не е удобен на Техеран. Когато питаха Владимир Путин за кого е в изборите в Америка, той каза, че подкрепя Камала Харис. Всички го приеха като подигравка. Ако се върнем назад ще видим, че Зеленски стана президент по времето на Доналд Тръмп. Украйна беше въоръжена по времето на Доналд Тръмп", изтъкна той.

Кога ще се реши конфликтът в Близкия изток?

"Датата е много важна за изборите в САЩ, защото включително китайците предпочитат да останат демократите на власт, където те имат стари връзки, където нямат никаква изгода да се появи Доналд Тръмп. Когато той стана президент, всички имаха невероятни очаквания, че той ще донесе много ползи за целия свят. Руското обществено мнение също се излъга. Тръмп не допринесе в полза на Китай. Американският президент не е фигурата, която може да обяви или да спре война", заключи Чуков.

Атомният и военният потенциал на САЩ не е същият, подчерта той.

"Американците не бързат. Иранският президент каза, че ще свалят оръжието, ако Израел свали своето. Техеран води секретни разговори с американците, демократите ги водят. Иран няма сметка в момента да не бъде избрана Камала Харис. Между "Хизбула" и Израел винаги публично могат да се водят преговори. "Хизбула" в момента не използва целия свой потенциал, разполага с над 150 000 ракети. Израелската армия не е в състояние да се бори на два фронта - има недостиг на танкове. Арсеналите на САЩ се изпразниха", обясни Чуков.

 

Източник: Bulgaria ON AIR