Министерството на туризма ще отбележи Световния ден на туризма с няколко инициативи
Секция: Туризъм
26 Септември 2024 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на туризма ще отбележи Световния ден на туризма с няколко инициативи

/КРОСС/ На 27 септември 2024 г., Министерството на туризма ще се включи активно в отбелязването на Световния ден на туризма чрез поредица от инициативи, насочени към повишаване на информираността за значимостта на туризма и неговата роля в социално-икономическото развитие.

В рамките на честванията, фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм. Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19:00 часа на 27 септември. В допълнение, на фасадата на НДК ще бъде поставен официален транспарант за Световния ден на туризма, който ще бъде видим за гражданите и гостите на столицата от 26 до 29 септември.

На летище София ще бъде монтирана специална фото-будка, където посетителите и пътниците ще имат възможност да си направят и отпечатат снимки безплатно в рамките на целия ден - от 9:00 ч. до 22:00 ч. Инициативата цели да създаде празнична атмосфера и да подчертае значението на туризма като средство за културен обмен и връзка между хората.

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, като началото му е поставено през 1980 г. от Световната организация по туризъм. Денят има за цел да повиши информираността за значението на туризма и неговия принос към глобалното развитие и устойчиво бъдеще.

Тазгодишната тема „Туризъм и мир" акцентира върху ролята на туризма в насърчаването на социалната справедливост, човешките права и икономическата устойчивост. Туризмът има потенциала да създава нови икономически възможности, да подкрепя предприемачеството и да насърчава културното разбирателство между народите. Чрез своето влияние върху икономическото развитие и социалната трансформация, туризмът може да бъде двигател за мирно разрешаване на конфликти и създаване на стабилни общества.

Пресцентър на Министерството на туризма