Заради провокации и обиди от страна на управляващите в Северна Македония, НС прие предложена от „Възраждане“ декларация
Секция: ПОЛИТИКА
26 Септември 2024 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради провокации и обиди от страна на управляващите в Северна Македония, НС прие предложена от „Възраждане“ декларация

/КРОСС/ Декларация, предложена от "Възраждане", която беше внесена в Комисията по външна политика преди седмица, днес беше приета в пленарната зала на Народното събрание.

Документът е създаден във връзка със систематичното разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и България, както и с провокативни и обидни изказвания от страна на политически лидери в Северна Македония. Декларацията има за цел да призове за възстановяване на конструктивния диалог и стриктно спазване на ангажиментите, поети от РСМ в контекста на евроинтеграцията.

Въпреки направените леки стилистични корекции, „Възраждане" не е отстъпила от нито едно от своите предложения, запазвайки позицията си твърда по всички ключови въпроси.

Основните акценти, поставени от „Възраждане" в приетата декларация са няколко.
Изграждане на Паневропейски Коридор VIII - България потвърждава своята политическа воля за довършване на този ключов инфраструктурен проект и призовава правителството на Северна Македония да поеме отговорността за навременното изпълнение на своята част от трасето.

Възстановяване на позитивния диалог - Народното събрание настоява Северна Македония да спре антибългарската кампания и провокативните изказвания, които подкопават двустранните отношения и създават напрежение между двете страни.

Съвместни чествания на обща история - България изразява волята си за организиране на съвместни чествания на исторически събития и личности, които са част от богатата обща история на двете държави. В същото време, се осъжда отричането на тази обща история от членове на правителството на Северна Македония, което е в нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Декларацията отправя ясно послание към Северна Македония за необходимостта от конструктивен и добросъседски диалог, основан на взаимно уважение и спазване на поетите ангажименти.

"Възраждане" остава твърдо зад своите позиции, като се стреми да защитава националните интереси на България и да работи за по-добри отношения между двете съседни държави.