Каракачанов: България трябва да отнема гражданството на онези, които водят политика и поддържат езика на омразата в РСМ
Секция: Коментари
27 Септември 2024 06:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов: България трябва да отнема гражданството на онези, които водят политика и поддържат езика на омразата в РСМ Глупостта на македонските политици води до засилване на албанския сепаратизъм

/КРОСС/ България трябва да води много по-адекватна и активна политика към Република Северна Македония, но като подхожда като към престъпници към политици и общественици в Скопие, които градят политиката на страната върху омразата към България и българите. За такива трябва да има санкции - да им бъде отнемано българското гражданство, ако имат такова, да бъдат завеждани дела за насаждане на етническа омраза и ксенофобия срещу онези, които твърдят, че българите сме татари, цигани, фашисти, окупатори. Съвсем друго обаче трябва да е отношението към обикновените граждани в РСМ, отношението към тях трябва да е като брат към брата, защото те не са виновни, че излюпеният в люпилните на сръбската УДБА „македонски елит" е решил да ги направи курбан на идеята за Велика Албания, но не и да признае историческата истина, че в Македония има българи.

Това заяви вчера в своя позиция лидерът на ВМРО - Българско национално движение д-р Красимир Каракачанов по повод информацията, че ЕС отделя Северна Македония от Албания по пътя на преговорите за членство. Според него решението е правилно, защото упоритостта на Скопие да води антибългарска политика и да се конфронтира с България спираше преговорния процес и за Албания. Най-накрая европейците разбраха, че с тези югоносталгични чугунени кратуни в Скопие не може да се води нормален диалог. Албания продължава напред, а Северна Македония ще остане в кошарата, в която я вкараха твърдоглавите ѝ и мразещи българите нейни политици, посочва той.

Каракачанов напомня за големия натиск от ЕС и САЩ още през 2020 г., когато България е водила преговорите с Македония и споделя, че усещането му е, че натискът да се забърза процеса е бил повече заради Албания, отколкото заради РСМ. Още тогава лидерът на ВМРО в качеството си на вицепремиер е отправил предложение към комисаря по разширяването Оливер Вархейи да отделят Македония от Албания, тъй като албанската държава изпълни всички изисквания, включително и тези за признаване на българско малцинство.

Антибългаризмът, насаждан от управляващите в Скопие през последните десетилетия, може да доведе до засилване на албанския сепаратизъм. Ясно е, че започвайки преговори Албания след 10-15 г. ще стане член на ЕС, докато Македония за този период може и да не започне преговори. Каракачанов напомня, че над 30% от населението на РСМ са етнически албанци. Според него това е сериозна заплаха за сигурността в региона с оглед настроенията на албанците в Албания, Косово и Македония за създаване на една държава.

България не може да чака само чиновниците в Брюксел. Българската политика трябва да е много по-активна, ако искаме утре да не граничим с една Велика Албания, а да граничим с една братска Македония, категоричен е Красимир Каракачанов.