Пресконференция на Българското дружество по инсулт (БДИ) – 26.09.2024 г.
Секция: Здраве
27 Септември 2024 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пресконференция на Българското дружество по инсулт (БДИ) – 26.09.2024 г. Обществото стана по-чувствително към проблемите на инсулта през последните 1-2 години

/КРОСС/ Участници:

Доц. Росен Калпачки, основател и член на УС на Българското дружество по инсулт; Д-р Филип Алексиев, председател на Българското дружество по инсулт, Д-р Теодора Манолова, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Г. Киркович" в Ст. Загора; Д-р Емилиян Гулев, невролог в УМБАЛ „Св. Анна"; Елица Хадживълчева, председател на фондация „Сърце до сърце за България" и национален координатор напрограмата „Бързи герои 112".

През последните 1-2 години се наблюдава по-голяма чувствителност на обществото към проблемите инсулта и неговите последици. Има и положителни промени в отношението на институциите към подходите за по-ефективна организация на превенцията, диагностиката и съвременното лечение на инсултите, в помощ на специалистите е и една силна и добре работеща пациентска организация. Това обяви на пресконференция днес доц. Росен Калпачки, основател и член на УС на Българското дружество по инсулт.

По думите му промените в клиничната пътека за лечение на инсулт категорично подобряват достъпа на пациентите до лечение и улесняват в значителна степен медиците, ангажирани с този процес.

„За първи път от 17 години има промени не само във финансирането, но и в структурата на клиничната пътека. Позитивен знак е и това, че тромболизи се правят във все повече неврологични отделния на областните болници.

„Вървим в положителна посока, но по много тънък лед". Така описа актуалната картина на борбата с инсулта у нас д-р Филип Алексиев, председател на Българското дружество по инсулт.

Той и колегите му настояха областните болници да станат първични центрове за лечение на пациенти с инсулт, а онази част от пациентите, които имат нужда от високотехнологично ендовускуларно лечение - тромбектомия, да бъдат транспортирани до шестте stroke-центъра, които се предвижда да бъдат изградени в страната.

Тромболизата вече е рутинна процедура и има достатъно специалисти, които са мобилизирани да провеждат това лечение, изтъкна д-р Емилиян Гулев, невролог в УМБАЛ „Св. Анна" . Според него няма място за страх, неувереност от страна на специалистите, когато се говори за този метод, тъй като тя гарантирано помага и е европейски стандарт. Единственото условия е пациентите да бъдат правилно селектирани и да се подобри комуникацията между болниците.

Сред сериозните проблеми невролозите откроиха все още трудната комуникация между спешните центрове и болниците, липсата на медицински специалисти, особено острият дефицит на медицински сестри по места, което създава проблем дори при наличие на добра апаратура.

„За каква тромболиза да говорим например в Гоце Делчев, където има 2 невроложки и 1 медицинска сестра", попита доц. Калпачки.

Той изтъкна, че спешното лечение на инсултите присъства единствено в медицинския стандарт „Спешна медицина", но не и в стандарта „Нервни болести". Дори при навременно транспортиране на пациента с инсулт от „Спешна помощ", една "тъмна" болница, в която трудно може да се събере необходимият екип, бави започването на лечение, а първите 4,5 часа са от огромно значение", подчерта той.

Друго предизвикателство е, че в подготовката си студентите по медицина често нямат възможност да провеждат практическо обучение в университетски бази, където се прилагат модерните методи за лечение на инсулта. Затова и по време на Втория конгрес на БДИ, който ще се проведе от 25 до 27 октомври, акцент ще бъде практическото обучение, комбинирано с дискусиии, каза д-р Филип Алексиев.

България продължава да няма официално приет Национален план за инсулта, въпреки че още през 2021 г. се включи в изпълнението на Европейския план за борба с инсулта, което я задължи да приеме собствен национален документ, стана ясно на пресконференцията. Далече сме и от целите за намаляване на инсултите с 10% до 2030 г., за осигуряване на съвременно лечение на 90% от пациентите, независимо от това къде живеят, за режим на обслужване 24/7, за оптимална логистика за транспортиране и незабавно поемане от специализираните екипи в центровете по инсулт.

При близо 45 000 случая на инсулт годишно в страната ни, 7000 хиляди пациенти умират, а само 3% получават модерно лечение, обобщи доц. Калпачки. Останалите пациенти, засегнати от инсулт, са закъснели в лечението, тъй като поради различни причини не са стигнали навреме до специализирано звено, разполагащо с подготвени специалисти в режим 24/7.

Във всички областни болници трябва да има скенер за пациентите, за които има съмнение, че са получили инсулт, каза д-р Теодора Манолова, началник на Клиниката по неврология в Университетската болница за активно лечение „Г. Киркович" в Стара Загора. По думите й, благодарение на дружеството в Стара Загора процесът по осигуряване на комплексно лечение на пациент, пострадал от инсулт, се надгражда.

Само двама от десет души, получили инсулт вземат правилно решение и търсят помощ навреме при инсулт. Все още голяма част от хората не разпознават симптомите, каза Елица Хадживълчева, председател на фондация "Сърце до сърце за България" и национален координатор на програмата "Бързи герои 112". Тя подчерта необходимостта от здравно образование, което да повиши информираността за симптомите и последиците от инсулта.

"Програмата "Бързи герои 112" е насочена към деца на възраст между 6 и 11 години. Те се обучават в разпознаване на симптомите на инсулта и подаване на сигнал за помощ. Досега в тази програма са обучени 32 000 деца, а чрез тях информацията е достигнала до 192 000 възрастни", каза Хадживълчева. Общините, които са се включили, са 52. Целта на програмата е до края на 2025 г. да бъдат обучени 60 000 деца, които да доставят знание до 360 000 възрастни как да разпознават безпогрешно симптомите и да реагират бързо, когато някой получи инсулт. 

Тя представи и случай от русенско училище, където "бързи герои" спасяват живота на учителя си, след като виждат симптомите и съобщават, че има проблем.