Доц. Спас Ташев: Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония
Секция: Анализи
27 Септември 2024 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Спас Ташев: Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония Журналистът Костадин Филипов също смята, че тази етническа общност иска най-много присъединяване към ЕС

/КРОСС/ От една година сценарий, при който ЕС разделя РС Македония и Албания по пътя към присъединяването им, ставаше все по-реалистичен. Неведнъж бяха отправяни предупреждения към Скопие, че ако не предприеме реални реформи на държавната система, вероятността да бъде разглобен пакетът с Тирана е голяма. Властите очакваха именно това, но се опитваха да представят България като виновник за ситуацията. Това каза в ефира на "Твоят ден" доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека към БАН.

По думите му бездействието на властите в Скопие тласка страната към проекта на Белград "Сръбски свят". "Албанците ще бъдат факторът за политически промени в Северна Македония. Тирана е вече едни гърди напред, има вероятност македонските албанци да започнат да придобиват албанско гражданство, ако политиката на Скопие не се промени", коментира той.

Журналистът Костадин Филипов също смята, че за управляващите в РС Македония решението на ЕС не е никаква изненада. "Достатъчно много сигнали бяха подадени към правителството на Мицкоски, че е възможен такъв вариант и, че страната е в риск да бъде отделена от Албания. На 15 октомври се очаква втората междуправителствена среща. Много по-тревожно обаче е това, което ще се случи вътре в самата РС Македония. Как ще реагира албанската етническа общност е най-интересно. Те искат присъединяване към ЕС, за да живеят всички заедно в държава без граници - Косово, РС Македония, Албания", отбеляза той.

По думите му, след решението за разделяне на страните Мицкоски е сменил реториката, обръщайки се към ЕС с обвинения в двойни стандарти.