Сергей Лавров: Русия счита въпроса за ядреното разоръжаване на КНДР за приключен
Секция: Русия
27 Септември 2024 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Лавров: Русия счита въпроса за ядреното разоръжаване на КНДР за приключен

/КРОСС/ Русия разбира позицията на КНДР, според която противоракетният щит е основата за гарантиране на нейната сигурност. Също така смята, че въпросът за ядреното разоръжаване на страната е приключен. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

"Ние разбираме принципната позиция на нашите корейски приятели, че основата за гарантиране на нашата собствена независимост и сигурност е противоракетен щит и други мерки за самоотбрана", цитиран е отговорът на Лавров на медиен въпрос на сайта на руското външно министерство.

"Американско-южнокорейският съюз вече открито се нарича, по аналогия с НАТО, "ядрен съюз", който явно се превръща в троен блок с участието на Япония, която демонстративно пое курс на ремилитаризация. Това е реална и изключително сериозна заплаха за регионалната сигурност, дори терминът "денуклеаризация" по отношение на КНДР за нас е приключен", каза министърът.

Северна Корея разполага с достатъчно плутоний и уран, за да произведе поне 90 ядрени оръжия, каза в четвъртък южнокорейски депутат.

Сеул също така вижда перспективата Северна Корея потенциално да извърши седми ядрен опит след президентските избори в САЩ на 5 ноември, каза Лий Сеонг-куен, който е член на парламентарната комисия по разузнаването.

През юли доклад на Федерацията на американските учени заключи, че Пхенян може да е произвел достатъчно материал, за да изгради до 90 ядрени бойни глави, но вероятно е събрал по-близо до 50.

Лий каза, че е рядкост държавните медии на Северна Корея да съобщават за посещението на лидера Ким Чен Ун в съоръжение за обогатяване на уран, което предполага, че докладът, публикуван по-рано този месец, вероятно има за цел да изпрати съобщение до Вашингтон преди президентските избори в САЩ.

Лий, който говори с репортери, след като беше информиран от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, също каза, че докладът за посещението може да е за вътрешни цели.

Пхенян често рекламира оръжията като въпрос на национален престиж и доказателство за силата на страната.

Севернокорейското Върховно народно събрание (SPA) - парламентът на страната - трябва да свика нова сесия на 7 октомври в Пхенян.

По време на сесията Северът може да промени конституцията си и да предприеме последващи мерки за начертаване на нови граници с Юга, каза Лий.

През януари лидерът Ким призова за конституционна поправка, която да разглежда Южна Корея като "основен враг".