България и Япония с ключово партньорство за развитие на туризма
Секция: Туризъм
27 Септември 2024 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Япония с ключово партньорство за развитие на туризма Подписването на Меморандум за сътрудничество полага основите за увеличаване на туристическия обмен и разширяване на двустранните контакти

/КРОСС/ Вчера, 26 септември 2024 г., в Токио, Япония, министърът на туризма на Република България, Евтим Милошев, подписа исторически Меморандум за сътрудничество с Японската агенция по туризъм, с който се поставя основата за по-активни туристически връзки между двете страни. Меморандумът, който е плод на шестгодишна подготовка, цели не само да увеличи туристопотока между България и Япония, но и да даде възможност за засилване на сътрудничеството на международно ниво в рамките на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ).

Като четвъртата по големина икономика в света, Япония е стратегически партньор в сферата на туризма. Министър Милошев подчерта, че Япония отдавна познава България чрез своите иконични символи - киселото мляко и розовото масло, както и чрез популярната фигура на Котоошу. „Но потенциалът за привличане на японски туристи е много по-голям. Нашата цел е да осигурим възможност за директни полети", сподели министър Милошев.

България е представена със специален национален щанд на едно от най-престижните събития в света на туризма - Tourism Expo Japan 2024, което се провежда в Токио в периода 26 - 29 септември 2024 г. Страната ни участва и с представители на Столична община и община Пловдив, както и с водещи български туроператори, които целят да осъществят директни контакти с представители на японската туристическа индустрия, за да бъде изградено дълготрайно партньорство за реализация и изпълнение на различни дейности, свързани с туризма и популяризирането на България като туристическа дестинация в страната на изгряващото слънце.

По време на официалното откриване на изложението, министър Милошев, придружен от българския посланик в Япония г-жа Мариета Арабаджиева, подчерта важността на културно-историческото наследство на България като атрактивен туристически продукт за японския пазар.

В рамките на посещението си в Япония, министър Милошев проведе ключови двустранни срещи с колегите си министри на туризма от Гърция и Черна гора - г-жа Олга Кефалояни и г-жа Симонида Кордич. Обсъжданите теми включваха възможности за сътрудничество в региона на Балканите и съвместни усилия за привличане на повече туристи от далечни пазари като Япония.

Разширяване на българската туристическа идентичност бе една от целите на посещението на министъра на туризма. „Киселото мляко с бранд България е направило името на страната ни изключително разпознаваемо в Япония през последните 50 години", отбеляза министър Милошев. „Можем да надградим върху това наследство, разказвайки България като дестинация с уникални културно-исторически забележителности, СПА и уелнес курорти, богата кухня и отлично вино, както и впечатляващи природни забележителности", допълни той.

България е дестинация, която има хилядолетна история, предлага незабравимо пътешествие отвъд познатите вече в Япония символи и в съчетание с богатата си природа, разкрива пред японските туристи разнообразие от автентични преживявания и ги приканва да открият нови аспекти на страната ни.

Подписването на настоящия Меморандум отбелязва нов етап в развитието на българо-японските туристически връзки, който ще насърчи обмена на туристи и ще открие нови перспективи за сътрудничество.

Пресцентър на Министерството на туризма