„БМФ Порт Бургас“ АД завърши важен проект за развитието на пристанищната инфраструктура
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2024 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„БМФ Порт Бургас“ АД завърши важен проект за развитието на пристанищната инфраструктура Очаква се реализацията на две нови корабни места и модернизирана делова зона в бургаското пристанище

/КРОСС/ Вчера в Международен Конгресен Център Бургас се проведе официална церемония по повод успешното приключване на проект: „Портал от Черно море към основен коридор Ориент/Източно Средиземноморие. Проучвания за развитието на основната инфраструктура на Пристанище Бургас-2020-BG-TMC-0014-S". Домакин на събитието бе „БМФ Порт Бургас" АД, а проектът е насочен към модернизация на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2" и „Бургас Запад" на Пристанище Бургас.

На събитието присъстваха Заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров, кметът на Бургас Димитър Николов, Директорът на дирекция „Морска администрация" - Бургас к.д.п. Александър Илиев, Изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас" АД Борис Балев, представители на местната власт, партньори и експерти. Всички те изказаха изключително задоволство от постиженията и значимостта на инициативата, както за транспортния сектор, така и за икономическо развитие на регион Бургас и България.

Изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас" АД Борис Балев благодари на всички участници и партньори за подкрепата. „Това е вторият успешно приключен европроект на дружеството ни и в момента работим по още други два. Силно се надявам, че проектите ще се разрастват и ще осъществяваме нови инициативи, които да допринесат за развитието на пристанището. В Бургаски регион има реализирани много успешни европроекти, благодарение и на кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов, а ние вярваме, че с общи усилия можем да продължим традицията и занапред", подчерта Борис Балев.

Заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров отбеляза, че този проект е поредното разширение на капацитета на пристанище Бургас. След неговата техническа реализация, Бургас ще има нови корабни места. Градът ще разполага с модернизирана делова зона в бургаското пристанище и ще се превърне във врата на ЕС към Черно море.

Кметът на Бургас Димитър Николов нарече концесията на „БМФ Порт Бургас" АД класически пример за работеща симбиоза между една частна компания, държава и местна власт. „Дружеството увеличи работните места и заплатите, както и удовлетвореността на служителите, които работят в тази компания. Всички колеги по веригата работиха по този проект в абсолютен синхрон. Документацията се придвижваше изключително бързо. Находчивостта, гъвкавостта на една частна компания направи така, че от Европа да се осигурят грантове със средства, за да стане Бургас по-конкурентен. Няма по-хубаво от това. Сега дойде време Бургас да се превърне в много по-активен участник в картата на глобалната логистика в Европа, в Средния Изток и на Запад.", сподели той.

Директорът на дирекция Морска администрация - Бургас к.п.д. Александър Илиев добави: „С този проект кейовият фронт ще се увеличи с 310 метра, ще могат да застават големи кораби с размер 80 000 бруто тона, ще могат да се обработват значителни количества контейнери, ще се развие 20-А корабно място, където очакваме да застават кораби с газене до 11,5 метра. Очакваме увеличаване капацитета на пристанище Бургас, както в развитието на наливни и генерални товари."

В рамките на заданието са изпълнени предпроектни проучвания и проектиране на нов пирс за наливни товари на терминал „Бургас Изток-2" и ново дълбоководно корабно място за обработка на генерални товари и контейнери на терминал „Бургас Запад". Новият пирс ще обслужва кораби с капацитет до 40,000 бруто тонаж и дължина до 180 м. Новото корабно място на терминал „Бургас Запад" ще бъде с дължина 310 м и дълбочина 15.50 м пред кея и ще има възможност да обслужва кораби с капацитет до 80,000 бруто тонаж. Предвижда се и изграждане на нова стоманобетонова настилка с площ от 150 дка в тила на корабното място.

Инициативата за модернизация на пристанищната инфраструктура значително ще подобри транспортната свързаност, като повиши ефективността на товаро-разтоварните дейности и разшири капацитета за обработка на по-големи кораби и разнообразни товари. Това не само ще оптимизира логистичните процеси, но и ще направи пристанището по-конкурентоспособно, привличайки нови инвестиции и създавайки условия за икономически растеж в региона.

Модернизацията на терминалите „Бургас Изток-2" и „Бургас Запад", оперирани от „БМФ Порт Бургас" АД, ще затвърди позицията на Бургас като важен логистичен център в международните търговски маршрути, свързващи Черно море с основни европейски транспортни коридори. Освен икономическите ползи, чрез проекта ще се завишат екологичните стандарти, намалявайки емисиите и влиянието върху околната среда, чрез по-ефективни и екологосъобразни технологии.

Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт", като общата му стойност е над 2 млн. лв.