Зам. министър Д-р Лозана Василева: Експерти от НССЗ ще изготвят безвъзмездно всички документи при кандидатстване
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2024 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам. министър Д-р Лозана Василева: Експерти от НССЗ ще изготвят безвъзмездно всички документи при кандидатстване

/КРОСС/ Експерти от Национална служба съвети в земеделието (НССЗ) ще изготвят безвъзмездно всички документи при кандидатстване на млади, малки и нови земеделски стопани по инвестиционните интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на среща със земеделски стопани в Плевен, на която присъстваха и фермери от област Ловеч. Срещата е част от поредицата обучения на МЗХ за изискванията по интервенциите от Плана. Д-р Василева каза още, че сдруженията на фермери в групи и организации на производителите ще имат приоритет при одобрение на проектните предложения.

Тя призова производителите да се обединяват и обясни, че именно в Плевен вече има одобрено проектно предложение за сътрудничество по процедура „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци" от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). С него процесът по предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор „Плодове и зеленчуци" чрез създаване на къси вериги ще бъде подкрепен. Заместник-министър Василева посочи, че одобрените инвестиции по НПВУ на фермери от двете области са за над 24 млн. лева. Тя съобщи още, че в област Плевен по процедура „Инвестиции в технологична и екологична модернизация" са сключени 50 договора за финансиране с общ размер на безвъзмездната финансова помощ над 11,6 млн. лева, а в област Ловеч 51 договора с подпомагане за над 12 млн. лева. 

„Финансовата подкрепа ще създаде нови възможности за дигитализация и автоматизиране на стопанствата", подчерта заместник-министърът. По време на срещата земеделските стопани имаха възможност да се запознаят с новостите по Стратегическия план и да проведат  дискусия с експерти от МЗХ, Държавен фонд „Земеделие" и НССЗ. Създадени са нови функции в Системата за електронно управление (СЕУ), с които земеделските производители и администрацията да подобрят своята комуникация.   "Всички предстоящи приеми по интервенциите от Стратегическия план ще са през СЕУ",  уточни д-р Василева и допълни, че се предвижда провеждане на практически курс за обучение за работа със системата.

Представени бяха промените в Системата за мониторинг на площ, която извършва контрол чрез сателитни снимки. Разяснени бяха още изискванията към стопаните при изпълнение на системата за предварителни условия, Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), както и промените в Законоустановените изисквания (ЗИУ). В рамките на обучението бяха представени и  приемите по инвестиционните мерки от Стратегическия план, предвидени да стортират до края на 2024