Боряна Димитрова: Все повече българи се чувстват отвратени от парламента
Секция: Коментари
28 Септември 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боряна Димитрова: Все повече българи се чувстват отвратени от парламента

/КРОСС/ Снощи в предаването „Лице в лице" по БТВ Боряна Димитрова каза, че все повече българи се чувстват отвратени от парламента, това е очевидно. „Струва ми се обаче, че напоследък имаме все по-ниска избирателна активност, все повече твърдите ядра участват в изборите. Всеки средностатистически българин, който гледа тези сцени, няма да гласуват. Ще гласуват хората, които са крайно маргинализирани, хората, които гласуват напук. Опасният феномен е този, вече политиците да не се обръщат към хора, които да представляват техните интереси, а към хора, които ще гласуват напук, защото са видяли някакви типажи".

От тези сцени някакви екзотични образования могат да минат бариерата, а не тези, които са вече част от статуквото - колкото си по-екзотичен, колкото по-арогантно се държиш, тогава привличаш вота на хората, които търсят по този начин да накажат, смята Димитрова.

В същото предаване Христо Панчугов каза, че голяма част от хората, които отпадат от процеса на гласуване искат план за изход от тази ситуация. „Искат да видят човек, склонен да поеме отговорността, да извади българската държава от тази безизходица. Човек, който не просто казва - ние се провалихме, а човек, който има план и казва какво ще се случи след изборите".

Виждаме хора, които не могат да надскочат себе си, те се държат по единствения възможен начин, който им идва от вътре, смята Панчугов. „Работят в посока мобилизация на твърдите ядра и категорично са се отказали да говорят на другите, да разберат какво би мотивирало по-широк кръг избиратели да се върнат в този процес. Отказали са да търсят изход от тази ситуация".

Самият факт, че няма яснота кой с кого би могъл да се коалира, е потресаващ феномен на тези избори, смята Панчугов. „Фокусът на тази кампания стана ДПС.