Старт на предизборната кампания, 19 партии и 9 коалиции влизат в битка
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2024 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старт на предизборната кампания, 19 партии и 9 коалиции влизат в битка Те ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи

/КРОСС/ От полунощ България официално е в предизборна кампания. Тя продължава до 25 октомври, а денят преди вота по закон е определен за ден за размисъл. България гласува на 27 октомври, като това ще са седмите поредни парламентарни избори от началото на политическата криза. В битката за 51-ото Народно събрание влизат 19 партии и 9 коалиции. Те ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи. Общо Централната избирателна комисия ще разкрие близо 12 хиляди секции у нас, като и този път в секциите с над 300 избиратели ще се гласува и с машина.

А докато политиците агитират, Централната избирателна комисия продължава с организацията на вота у нас и в чужбина. В 60 държави българите зад граница ще имат възможността да гласуват на 27 октомври.

„Важно е да се знае, че до 1 октомври, граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, така че да бъдат разкрити секции на места, на които досега не е имало", уточни изборният експерт Ваня Нушева.

До 12 октомври пък се приемат заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес. В началото на месеца Централната избирателна комисия трябва да определи членовете на секциите.

„Едно от съществените предизвикателства е и обучението на членове на СИК. И те наистина да действат като политически безпристрастни лица в изборния ден. Те трябва да съдействат затова да бъде спазено законодателството и да не си позволяват нещо, което сме виждали и друг път. Не просто технически грешки, но и манипулиране на изборни книжа", поясни тя.

Освен правилната подготовка на комисиите, предизвикателство за пореден път е и честността на вота, твърдят от Обществения съвет към ЦИК.

„Излезе едно изследване на „Галъп", че всеки 11-и българин е готов да продаде своя глас и то го заявява открито", твърди Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.