Жега в събота, порои с риск от наводнения в неделя
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2024 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жега в събота, порои с риск от наводнения в неделя

/КРОСС/ В събота денят ще е слънчев, тих и есенно горещ - дневните температури ще са между 28 и 32-33 градуса. В ранните часове в областите на Изток ще има условия за понижена видимост.

Рязка промяна на обстановката се очаква в последния ден на седмицата. С преминаването на студен атмосферен фронт вятърът почти в цялата страна ще се обърне от северозапад и ще е със силни студени пориви. Още преди обяд ще завали в Западна България, а до края на деня валежната зона ще се измести в Централна и Източна България. Валежите ще са временно интензивни и на места в централните и източните райони - в значителни количества. Ще се оформят и гръмотевични бури с потенциал за градушка.

Студеният вятър ще свали температурите до нива между 15 и 20 градуса в Западна и тук-там в Централна България. В някои южни и източни райони термометрите в неделя ще достигнат 28-29 градуса.

Валежите ще продължат през нощта в неделя и в понеделник до обяд, но вече предимно в Източна България. На Запад облаците ще се разкъсват до слънчево време. Ще има райони в Централна и Източна България, където акумулираните количества дъжд ще достигнат 80-100 литра на квадратен метър за 48-часовия динамичен период с риск от наводнения. По планините над 2300 метра ще вали сняг.

След преминаването на циклона времето ще се успокои. Самият край на септември и първите дни на октомври ще са слънчеви, но прохладни. Понеделник, вторник и сряда сутрините ще са с потенциал за слани в някои котловини на Запад с температури под 5 градуса.

Дневните температури в понеделник ще са между 11 и 16 градуса с тенденция към бавно затопляне. В края на работната седмица термометрите отново ще догонят обичайните есенни нива между 22 и 27 градуса. Ще се повиши и вероятността за валежи в Западна България.