Сред най-скъпите яхти в света има и българска следа
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Септември 2024 20:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сред най-скъпите яхти в света има и българска следа

/КРОСС/ По-екологични и по-икономични, но все така впечатляващи като дизайн - за поредна година яхтеното пристанище в Монако събра най-луксозните лодки в света. Яхтената индустрия често се определя като "бавна" по отношение на иновации и екология, но играчите в бизнеса от години работят усърдно за намаляване на вредните емисии с 20% до 2030 година.

Тази година, сред плеядата от морски бижута, погледите събираше и български луксозен катамаран - "Сънрийф 100 пауър". "Реално в Монако в момента е премиерата на този модел. Изключителното за него е размерът - 486 квадратни метра - не е апартамент или къща на вода, ами си е цял блок", каза Петко Бачийски, дилър на яхти. 28-метровият катамаран разполага с хидравлична платформа, която се превръща в частен плаж, бар зона, голям салон с тераса и пет спални предлагащи гледка отвсякъде. "На този катамаран вече може да се види, че българинът вече има яхтинга в себе си, има яхтена култура, която еволюира. В последните години купува нови, а не просто големи лодки на 15 години", добави Бачийски. По думите му за този катамаран производственият процес е 24 месеца.

Промените в социалния живот след пандемията, желанието за свобода без ограничения и възможностите за работа от дистанция карат все повече наши сънародниците да избират плаващ дом. Дали за бизнес, за лично ползване или и за двете - изборът при покупка на плавателен съд е различен.

"В последните години българинът е все повече ориентиран не само към модерни, но и към еко технологии. На този катамаран климатикът може да работи без генератор, без двигател, което означава, че няма никакви вибрации, никакъв шум. В същото време това е и еко, защото няма употреба на дизелово гориво", поясни Бачийски.