Възрастна жена даде 30 000 лева на телефонни бандити в Белослав
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2024 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възрастна жена даде 30 000 лева на телефонни бандити в Белослав

/КРОСС/ 66-годишна жена е получила обаждане от хора, които са се представили за полицаи и които освен съдействие, са поискали пари. След продължителни разговори жената от Белослав се доверила на всичко, което е чула по телефона, и в крайна сметка е предала 17 хиляди лв. и 7 хиляди евро.

Специално за NOVA потърпевшата разказа по какъв начин е станала жертва на схемата и колко изобретателни са били измамниците. Тя скри самоличността си, защото сподели, че се страхува за живота си. "Обадиха ми се по домашния телефон и ми казаха: "ВиК, имате ли проблем вкъщи"? Аз казах, че нямам и затворих. Втори път пак ми се обадиха в този момент ми звънна телефона, GSM-а и ми казаха: "Затворете домашния телефон, защото това са измамници", каза жената.

Мъжът, който позвънил на мобилния телефон се представил за служител на МВР. "Казаха, че съм заплашена и от 3 дни ме следят и има вероятност да влязат и да ме убият. Заплашени са цялото ми семейство. И аз им казах: "Добре какво мога да направя аз... По-добре мен убийте, отколкото децата ми", добави потърпевшата.

За да спасят нея и децата, мнимите полицаи поискали пари. Накарали жената да скрие парите в дамската си чанта и да напусне дома си с нея. Тя не се съмнявала в думите им, а след това инструкциите продължили: "Той така каза - ще дойде цивилен полицай, който ще Ви каже: "Поздрави от Пламен!"

След като жената предала сумата на непознатия мъж, разговорът по телефона продължил. Часове наред гласът в слушалката я карал да обикаля града и да не затваря. Тогава обаче тя решила да отиде до най-близкото полицейско управление, докато измамникът говори с нея.
Малко след това полицията започва издирване и залавя мъжът, който е взел парите. Оказал се таксиметров шофьор.

"Той е бил нает за осъществяване на транспортна услуга с пратка, която трябва да закара до Румъния. Лошото е, че в случая тя се е обадила доста по-късно. Доста часове след това, когато вече се е усъмнила, че е жертва на телефонна измама, той е бил преминал границата и парите са били предадени", поясни Светла Златева, говорител на ОДМВР - Варна.