Режисьорът Ясен Пеянков с премиера в Народния театър на 1 и 2 октомври – „Куклен дом, втора част“ от Лукас Нейт
Секция: КУЛТУРА
28 Септември 2024 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Режисьорът Ясен Пеянков с премиера в Народния театър на 1 и 2 октомври – „Куклен дом, втора част“ от Лукас Нейт Ролята на Нора ще изиграе Снежина Петрова

/КРОСС/ Един от най-успешните български артисти в САЩ - Ясен Пеянков, представя спектакъла „Куклен дом, втора част" от американския драматург Лукас Нейт в Народния театър. Премиерните дати са 1 и 2 октомври от 19:00 ч. на Камерна сцена.

Лукас Нейт продължава темите, заложени в класиката на Хенрик Ибсен, като деликатно и дълбочинно ни връща към дома на Торвалд Хелмер. Пиесата изследва не само динамиката на семейството, но и универсалните конфликти, присъщи на всички човешки взаимоотношения - сблъсъците между традиционното и модерното, между личното и социалното.

Ролята на Нора, която се завръща след 15 години, за да се изправи пред миналото си, е поверена на невероятната Снежина Петрова, чийто достоен партньор на сцената е Цветан Алексиев (Торвалд). Участват още великолепните Бойка Велкова (Ан-Мари) и Радина Боршош (Еми).

Тази постановка не е просто продължение на Ибсеновата драма, а съвременен поглед върху ролите на мъжа и жената в обществото, поднесен с изключителна прецизност и дълбочина на психологическото изследване. Режисурата на Ясен Пеянков - артист, който оставя значима следа както в САЩ, така и у нас, обещава спектакъл с изтънчен баланс между модерната интерпретация и класическата структура.

Пеянков е добре познат в света на театъра, не само като актьор и режисьор, но и като част от световноизвестната трупа на Steppenwolf в Чикаго - театърът, сред чийто основатели е Джон Малкович. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Крикор Азарян. От 1990 г. живее и работи в Чикаго, а от 2007 г. ръководи театралната катедра в Илинойския университет. 

Билетите за „Куклен дом, втора част" могат да бъдат закупени билетните каси на Народния театър, както и онлайн на следния линк: https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/kuklen-dom-vtora-chast