Георги Харизанов: В предизборната кампания липсва разговор за бъдещето
Секция: Анализи
28 Септември 2024 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Харизанов: В предизборната кампания липсва разговор за бъдещето

/КРОСС/ Зелената сделка е тежко малоумие. Оказа се, че никой не поема отговорност за това, че тласнаха Европа да прави съвършено ненужно зелено изпълнение в най-невъзможния момент. Това бива коригирано, коригира се за Германия, за Франция, но за България - не. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Реакцията на България срещу Зелената сделка и събитията в последния работен ден на 50-то Народно събрание според него показват, че следващият премиер трябва да настоява за предоговаряне на условията по нея.

Провалът на управлението на Урсула фон дер Лайен а мълчаливо приет от почти всички страни членки, посочи политическият анализатор Георги Харизанов. „За последните 20 години делът на Европа в световната икономика се е свил наполовина. В същото време всички приветстват доклада на Драги. Всички, които през годините изразяваха на власт своята критика, бяха наричани „евроскептици", „агенти на Путин", „четирихилядници", а всички тези неща намериха своето отражение в официален документ", коментира той.

Битката срещу Зелената сделка не бива да се прави по начина, на който станахме свидетели в парламента, подчерта Харизанов.

По думите му в предизборната кампания липсва разговор за бъдещето, не се говори и за политика. „Говори се за харчове, говори се за това колко е лош другият. Големият разговор за бъдещето, за това как ще изпреварим другите държави, как няма да сме последни аз не го виждам", коментира политическият анализатор.

Социологът посочи, че при 2 милиона гласуващи 14%, колкото е подкрепата за ПП-ДБ, означава 28 000 души. ГЕРБ събира подкрепата на по-малко от половин милион българи. Ахмед Доган има подкрепата на 160 000 души, а Пеевски - между 100 и 120 хиляди души. БСП също има 120 000. „Те са на ръба. Ако гласуват 1 милион души, ще направим 12-партиен парламент. В момента бариерата при 2 милиона гласуващи е 80 000 души. Ако падне още - 50 000 души.