Стартира инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен“.
Секция: Здраве
28 Септември 2024 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен“.

/КРОСС/ Днес, 28.09.2024 г., на специално събитие в Южния парк в София бе поставено началото на инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен". Инфирнационната кампания се организира от АстраЗенека България с институционалната подкрепа на Министерството на здравеопазването и Столична община и в партньорство с Българско онкологично научно дружество (БОНД), Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО), Институт за изследване лечението на рака на гърдата, Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8" и Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). 

Посланик на инициативата е актрисата Весела Бабинова. С послания в подкрепа на каузата се включиха също така Мария Пеева - създател на блога „Мама Нинджа", и инфлуенсърът Диляна Георгиева - Dare. 

Д-р Наталия Петракиева посочи, че профилактиката е най-важната стъпка за създаването на план за борбата с онкологичните заболявания. „Веднъж годишно е задължително да се провежда профилактичен преглед при гинеколог, а за рисковите групи - 2 пъти годишно. Важно е тийнейджърите и жените в менопауза също да посетят своя лекар и да не пренебрегват здравето си. Моя кауза е да спестим страданието на пациентките си и те да могат да се радват на близките си", допълни тя. 

Д-р Славяна Ушева се обърна с призив към дамите, че профилактичните прегледи са в основата на ранната диагностика на рака на гърда и допълни: „Профилактиката е най-силното оръжие с което медицината разполага. Чрез нея може да диагностицираме заболяването още преди човек да разбере, че има проблем. Това е нашият стремеж и именно тогава имаме най-големи шансове да помогнем. Всеки месец, всяка една от нас трябва да прояви отговорност за здравето си, защото ние си го дължим." 

Д-р Петя Баликова сподели, че стана някак нормално в забързаното ежедневие хората да не обръщат внимание на здравето си. „В България се регистрира  най-високият процент на  късно откритите случаи, въпреки че и диагностиката е толкова напреднала. Основната причина за това е липса на Национална скринингова програма. Но ние може да правим своите профилактични прегледи. Те са нашето оръжие. Не сме безсилни и можем да вземем контрол над собственото си здраве. Отговорността към здравето ни е отговорност към нашите близки. Нека до отделим време за себе си", каза още тя. 

Актрисата и посланик на кампанията Весела Бабинова призова: „По-добре е да ходиш веднъж в годината на преглед, колкото е препоръчително, и да предотвратиш нещо, което би могло да стане. Когато ме поканиха да участвам в тази кампания, знаех, че не мога да откажа, когато говорим за нещо толкова важно, колкото е здравето."

Гергана Богданова от Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8" сподели: „Заставаме зад инициативата „НаВремеЗаМен", защото вярваме, че знанието и редовните профилактични прегледи спасяват живот. Наша лична отговорност е да се погрижим за здравето си навреме. Не само заради нас самите, но и заради хората, които ни обичат."

Евгения Александрова, председател на АПОЗ, отбеляза, че всеки съвременен човек трябва да направи здравето свой личен приоритет и ангажимент, за да изпревари всяка болест. „Намерете време за себе си. Това не значи да отидете на фитнес или СПА, а отделете време за своя профилактичен преглед. Направете нужното, за да не се сблъсквате с рака. Грижете се за себе си." 

Гергана Пенчева и Мария Желязова от АстраЗенека България споделиха, че значимостта на кампаниите, като тази, която реализираме днес, е че те допринасят за това до българското общество да достига информация, да се постави акцент върху превенцията, навременната диагностика и лечение на социално-значимите заболявания, повишава се здравната култура на обществото ни с цел по-доброто здраве и качество на живот.  АстраЗенека, в партньорство с българските онколози, пациентски организации и други партньори реализира кампанията за борба с рака на гърдата вече повече от 2 десетилетия, като впоследствие надгради и с информационни активности за овариалния карцином, обединени от грижата за женското здраве. „НаВремеЗаМен" е кампанията, която през настоящата година разгръщаме и с която се обръщаме към всяка една жена да отдели време за себе си, да направи профилактичните си прегледи при мамолог и гинеколог, да се информира, защото всяка малка стъпка в посока на грижата за собственото ни здраве е отговорност и грижа за нас самите, за семействата ни и за обществото", каза Гергана Пенчева.

Всички присъстващи на събитието получиха отговори на най-често задаваните въпроси относно профилактичните прегледи и важността от провеждането им навреме, кои са рисковите фактори и симптомите на заболяванията (рак на гърда и рак на яйчниците) и бяха провокирани да бъдат активни по отношение на своето собствено здраве.

Инициативата „НаВремеЗаМен" ще се разгърне през месец октомври с публикации във водещи медии и социални мрежи с призив дамите в България да не пропускат прегледи и да се изследват навреме. 

В подкрепа на кампанията Smile Women's Tennis организира специално издание на любителския тенис турнир „Една от всички, всички за една: Заедно в подкрепа на женското здраве!", който ще се проведе на 5 октомври 2024 (събота), Борисова градина, София - кортовете на "Smile tennis". „Дами, вие сте на първо място. Вие сте майки, съпруги, приятелки. Трябва да отделяме време за себе си. Замислете се за себе си и запишете своя профилактичен преглед", каза Йорданка Димитрова от тенис клуба.

На огледалата в салоните на Dupissima ще бъдат позиционирани стикери с QR код, който ще отвежда до повече информация за заболяванията. Ritmo Dance Studio също подкрепиха инициативата и призовават всички хора да се грижат за здравето си и да предават тази грижа и към своите близки.

Грижата за женското здраве е част от грижата за теб. Бъдете информирани!

Повече информация за рака на яйчниците и на гърдата може да се намери на www.azcare.bg и на страниците на „Животът те обича" във Facebook и Instagram