МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2024 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗХ отбеляза Деня на биологичното производство

/КРОСС/  Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация Биопродукти отбелязаха Деня на биологичното производство, в София. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за честване на биологичното производство в страните от ЕС. 

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, каза че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина. Пред медии тя обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. ха или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60 % се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биологичното производство на мед - с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства. 

По думите й, МЗХ насърчава биоземеделието чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Подпомагането е насочено както към сертифицираните биопроизводители, така и към тези в преход. "Те ще могат да кандидатстват по всички инвестиционни интервенции за подпомагане с допълнително предимство спрямо стопаните с конвенционално производство", подчерта заместник-министър Василева. 

По време на празника над 30 производители от страната представиха своите био продукти -  сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, био сокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, био шоколад,  сладки и солени продукти и био козметика.

Фокус на събитието бяха децата, които имаха възможност да участват в тематични арт-ателиета, творчески работилници, игри и да получат награди. Проведе се и кулинарно училище за готвене с биопродукти, в което те научиха здравословни рецепти и добиха нови кулинарни умения.

За всички участници телевизионният готвач Ути Бъчваров приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове.