Мохамед Халаф: Иран не е в състояние да отговори на израелските атаки
Секция: Коментари
29 Септември 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мохамед Халаф: Иран не е в състояние да отговори на израелските атаки

/КРОСС/ Големият въпрос след убийството на Хасан Насрала е дали ще има сблъсък на ливанска територия между Израел и Ливан. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Говори сега" по БНТ.

Шиитската радикална организация по думите му на практика е обезглавена. „Не е само Хасан Насрала, а целият първи ред от ръководители бяха убити. Вчера Хасан Насрала е бил някъде извън Бейрут. Израелците са знаели, че той се връща в Бейрут и кога точно отива в бункера, знаели са кога да бомбардират. Тук не става въпрос за прихващане, а за хора на терен. Очевидно израелското разузнаване е безпрецедентно, те виждат навсякъде. За разлика от контраразузнаването", коментира проф. Чуков.

След това убийство аятолах Хаменей е бил скрит на тайно място, допълни арабистът.

По думите му Иран готви доброволци, които да бъдат изпратени като въоръжени сили на ливанска територия.

„Мисля, че на този етап „Хизбула" няма командване. Практически Израел обезглавиха елитните им части", заяви проф. Чуков.

Той припомни, че представителят на Израел на срещата на върха на ООН е обосновал израелските атаки срещу Ливан. „Хасан Насрала е дал своята благословия да направят ливански 7 октомври, т.е. те са били готови да нахлуят на територията на Израел, да вземат заложници, мирни граждани и войници и да повторят историята в Газа. Но те са просто пробити по линия на разузнаването, по линия на киберсигурността

Журналистът Мохамед Халаф отбеляза, че бившият външен министър на Иран Мохамед Джавад Зариф е заявил, че Иран не трябва да попада в капана на Нетаняху и да въвлича страната в катастрофална война с Израел, който ще бъде подкрепен от САЩ. За незабавен и категоричен отговор на израелските удари в Ливан настояват представители на Революционната гвардия. „Убийството на съветника на ръководителя на Революционната гвардия на Иран заедно с Хасан Насрала е много голяма загуба за Иран в контекста на случващото се. Според представителите на Революционната гвардия това изисква отговор", обясни Халаф.

Според него Иран не е в състояние да отговори на израелските атаки. „Те много добре осъзнават, че нямат нито военните, нито икономическите ресурси, нито подкрепа вътре в страната, която могат да използват. Затова мисля, че ще се въздържат засега", прогнозира журналистът.