Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде между 670 и 800 лева
Секция: Анализи
29 Септември 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде между 670 и 800 лева

/КРОСС/ Политиците трябва да обясняват в предизборната кампания кой ще осигури заплатите на всички миньори във въгледобивните региони, които биха се възползвали от 500-те милиона по ПВУ. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Говори сега" по БНТ.

Към август мините работят на загуба от 94 милиона. „Така ще бъде и занапред, защото цената на електроенергията с емисиите, които плащаме, не издържа пазарната цена. Пътната карта не затваря нищо и ако някой я беше прочел, щеше да види, че едното няма връзка с другото", подчерта президентът на КНСБ.

По думите му баталните сцени в Народното събрание, на които станахме свидетели снощи, са имали за цел не запазване работните места на миньорите. „Решението на парламента е взето от същите тези депутати. 31 декември 2038 г. - до тогава ще има въгледобив, затихващ бавно и полека. Това е решение, което са взели те", посочи Димитров.

Нужен е ясен план за прехода на въглищните региони, подчерта синдикалистът. „Много приказки и много популизъм накрая свършва по този начин в настоящия момент. Да не забравяме, че има и Интегриран план за климата и енергетиката. Не знам дали някой чете, но това е документът, това е енергийната стратегия на България при липсата на такава, приета от парламента. Този план ще бъде представен в комисията в следващите седмици. Там има два сценария, които са още по-тежки, така че ако някой иска да пази българската енергетика и миньорите, трябва да прочете там", посочи Пламен Димитров.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че много отдавна има неглижиране на проблема с въглищните централи. „Никой - нито администрацията, нито министерствата, нито синдикатите не са в бяло", посочи той.

По думите му минималната заплата съгласно референтните стойности на директивата трябва да бъде между 670 и 800 лева. Минималната работна заплата в европейски мащаб му взимат между 5 и 7% от заетите, посочи Велев. „Това е заплата, която получават нискоквалифицираните или хората без квалификация. А при нас следващата година около половината българи ще получават минимална или много близка до нея заплата, с което ние се самообиждаме - казваме, че половината българи са без трудови навици и квалификация", поясни той.