29 септември е Световен ден на сърцето
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2024 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
29 септември е Световен ден на сърцето

/КРОСС/  Денят на сърцето е глобална инициатива, която се отбелязва всяка година на 29 септември и у нас. Той е създаден от Световната федерация по сърце World Heart Federation с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето.

Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света, като засягат милиони хора всяка година. Денят се отбелязва вече 24 години от Световната сърдечна федерация с цел да активира възможно най-много хора и институции в цял свят за действия за укрепване на сърдечносъдовото здраве. Мотото тази година е „Действай със сърце".

Защо е важно отбелязването на Деня на сърцето?

  • Повишаване на информираността: Насърчава хората да се информират за рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, като тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и прекомерна употреба на алкохол.
  • Превенция: Промотира профилактични мерки като здравословен начин на живот, редовни медицински прегледи и поддържане на нормално кръвно налягане и холестерол.
  • Насърчаване на действия: Денят е възможност за правителства, организации и отделни лица да предприемат стъпки към подобряване на здравето на сърцето както на индивидуално, така и на обществено ниво.
  • Глобална солидарност: Като част от световна кампания, този ден обединява хора от цял свят в усилията за намаляване на бремето на сърдечно-съдовите заболявания.

Денят на сърцето също така подчертава важността на навременните действия и отговорността на всеки човек към собственото му здраве. Традиционна инициатива в Световния ден на сърцето е осветяване в червено на емблематични сгради в големите градове, сред които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив, Кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, Дарение Галерия „Светлин Русев" в Плевен, Пантеонът на възрожденците в Русе и др. За първи път тази година ще има шоу с 50 дрона, които ще „изрисуват" сърце в небето над НДК около 21:00 часа на 29 септември.