ООН изпраща спешна хранителна помощ за един милион ливанци
Секция: СВЯТ
29 Септември 2024 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН изпраща спешна хранителна помощ за един милион ливанци

/КРОСС/ Световната продоволствена програма на ООН е започнала спешна операция за осигуряване на храна за един милион души, засегнати от ескалиращия конфликт в Ливан, предаде АФП.

„По-нататъшното ускоряване на конфликта този уикенд подчерта необходимостта от незабавна хуманитарна реакция", се казва в изявление на базираната в Рим агенция, която обяви, че разпределя готови за консумация хранителни дажби, хляб, топли ястия и хранителни пакети в местата за временно настаняване в цялата страна.

Израел съобщи, че нанася нови въздушни удари по десетки цели на „Хизбула" в Ливан, два дни след като уби лидера на подкрепяната от Иран групировка Хасан Насрала при бомбардировки край Бейрут.

Убийството му бележи рязка ескалация на почти едногодишния обстрел между Израел и „Хизбула", откакто палестинският съюзник на „Хизбула" - „Хамас" - извърши безпрецедентното нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Бомбардировките в Ливан „утежняват уязвимостта на населението, обременено от натрупани кризи", заявиха от Световната продоволствена програма.

„Само за няколко дни помощта достигна до хиляди новоразселени хора", се казва в изявлението на Матю Холингуърт, директор на агенцията за Ливан.

„Тъй като кризата се задълбочава, ние се подготвяме да подпомогнем до един милион души чрез комбинация от парични и хранителни помощи", добави той и призова международната общност да мобилизира 105 млн. долара за финансиране на операцията до края на годината. Ливан е в критична точка и не може да издържи на още една война", посочи регионалният директор на WFP Корин Флайшър.