Нетаняху за смъртта на Насрала: Това променя баланса на силите
Секция: СВЯТ
29 Септември 2024 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху за смъртта на Насрала: Това променя баланса на силите Според него това ще даде отражение и върху конфликта в Газа

/КРОСС/ Смъртта на Хасан Насрала променя баланса на силите в целия регион. Това обяви Бенямин Нетаняху. Премиерът на Израел лично разпоредил удара, с който беше елиминиран лидера на „Хизбула". Последва обръщението му към израелците и към Иран.

Според Нетаняху, убитият не е нито герой, нито борец за свобода. "Вчера Израел елиминира главния убиец Хасан Насрала. Уредихме си сметките с човек, който е отговорен за смъртта на безброй израелци. На стотици американци и десетки французи. Насрала не беше просто един терорист. Той беше терористът", заяви премиерът.

Нетаняху каза още, че елиминирането на Насрала, който ръководи „Хизбула" над 30 години и значително разшири способностите и влиянието ѝ, ще даде отражение и върху конфликта в Газа: "Колкото повече лидерът на „Хамас" вижда, че Насрала няма да му се притече на помощ, толкова по-голям е шансът да си върнем нашите заложници".

Големият противник на Израел има съвсем друга гледна точка. Иран ще отмъщава за смъртта на своя съюзник. Върховният лидер пусна писмено обръщение, в което хвалеше Насрала и се заканваше на Израел: "Ударите на фронта на съпротивата срещу разлагащото се тяло на ционисткия режим ще бъдат дори по-силни."

Аятолах Хаменей обяви пет дни траур в памет на Хасан Насрала - повече отколкото в самия Ливан. А на заканите от Техеран, Нетаняху отговори със същото: "На режима на аятоласите ще кажа - този който удря Израел, ще бъде ударен от нас. Няма място в Иран или Близкия изток, което дългата ръка на Израел да не може да достигне. Днес вече знаете, че това е така."