Проф. Димитър Петков: Трябва да се обърне по-сериозно внимание на превенцията на сърцето
Секция: Здраве
29 Септември 2024 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Димитър Петков: Трябва да се обърне по-сериозно внимание на превенцията на сърцето

/КРОСС/ Трябва да се обърне по-сериозно внимание на превенцията на сърцето. Трябва да се види начинът на хранене, видовете храна. Необходимо е да се преценят рисковите фактори, които са за исхемичната болест на сърцето, която води основно до инфаркти, инсулти. Това каза директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Димитър Петков в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия.

Рисковите фактори са високото кръвно налягане, тютюнопушенето, употребата на алкохол, стресът, наднормено тегло и адинамията.

"Диетолозите ни съветват да избягваме основно концентрираната захар, мазнините или червеното месо и да се насочваме към растителните храни, зеленчуци и плодове. Хубаво е да отделим време за някакъв вид спорт или ако не може да отделим време за спорт, то поне да отделим време за ходене. Да направим около 10-12 хиляди стъпки дневно е съвсем достатъчно за нормален начин на функциониране на цялата сърдечносъдова система, не само на сърцето", каза проф. Петков.

Добавките за отслабване засилват метаболизма в организма, премахват част от мазнините или от наднорменото тегло, но те влияят и върху бъбриците и останалите органи, подчерта проф. Димитър Петков.