Отиде си световноизвестната цигуларка Стойка Миланова
Секция: КУЛТУРА
30 Септември 2024 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отиде си световноизвестната цигуларка Стойка Миланова

/КРОСС/ Отиде си българска цигуларка със световна слава проф. Стойка Миланова, съобщиха нейни близки.

Смъртта й е настъпила вчера сутринта.

Проф. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. в Пловдив. Завършила е Московската държавна консерватория (1964-1969) в класа на проф. Давид Ойстрах с диплома за солист, преподавател и концертмайстор.

От 1979 г. тя е преподавател по цигулка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Тя води майсторски класове в Белгия, в Кралската академия в Лондон, в Московската консерватория, в Университета в гр. Бразилия и в Манаус, в Каракас, Венецуела, Батон Руж в САЩ и в два университета в Пловдив.

Стойка Миланова има концертни турнета в Европа, САЩ, Южна. Америка, Япония, Хонгконг, Австралия, Нова Зеландия, Филипини. Тя се изявява съвместно с Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Хенрик Шеринг, Морис Жандрон, Раду Лупу, със сестра си Дора Миланова, Людмил Ангелов.

Солистка е на Би Би Си и турнета под диригентството на Саймън Ратл, Андрю Дейвис, Чарлс Гров, Пааво Бергланд, Окко Камю, Ханс Шмид-Иссерщед, Васил Стефанов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков и др.

Проф. Стойка Миланова е носителка е на втора награда от конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел, Белгия (1967), на първа награда и медал от международния конкурс "Карл Флеш" в Лондон, Великобритания (1970), на Гранд при дю диск на Академията "Шарл Кро" в Париж за записите на "Концерт N1 и N 2 от Сергей Прокофиев" (1973) и националната награда на Белгийското радио и телевизия за същия запис (1973), на наградата за изкуство "Златният стрелец" за високи заслуги в изкуството в Рим, Италия (1979).

През април т.г. проф. Стойка Миланова и проф. Минчо Минчев предадоха цигулките, собственост на българската държава, с които концертираха и радваха публиката по света и в България. В бъдеще тези инструменти да бъдат предоставени на млади таланти. Проф. Миланова използваше „Гуарниери" от 1733 г., а проф. Минчев - „Страдивариус" от 1716 г.