Първата на Балканите терасовидна сграда с високотехнологична фотоволтаична система е в София
Секция: Технологии
30 Септември 2024 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата на Балканите терасовидна сграда с високотехнологична фотоволтаична система е в София Комплексът "ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА" на АРТЕКС е финалист за LUXURY Property AWARDS 2024

/КРОСС/ Иновациите в луксозното строителство ще бъдат отличени от XIV-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2024 на 4 октомври 2024 в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.

Финалист за златните статуетки е най-новият брилянт в короната на архитектурно-строителна инвестиционна компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ - жилищен комплекс "ЗАФИР & ЕМЕРАЛДА" с първата озеленена терасовидна сграда на Балканите - уникални домове със собствен двор близо до гората.

Това е първата жилищна сграда в България, с екологични материали, вложени в строителството, с цел намаляване до 50 % на въглеродните емисии, както и първа на Балканите с високотехнологична ротационна фотоволтаична система, с художествен дизайн.

Обвита в зелените прегръдки на Ловен парк и Борисова градина, тя допълва впечатляващия ансамбъл от едноименните сгради - „ДИАМАНТ" и „ДИАМАНТ 2". Името е вдъхновено от двата камъка - сапфир (sapphire) и смарагд (emerald), вплетени в единство, така както зеленината се откроява на фона на синевата.
Свободностоящата сграда е прецизно ориентирана както в своя терен, така и спрямо посоките на света, така че нито един апартамент да не бъде лишен от слънчева светлина, с помещения на север.

Сградата разполага със собствен екопарк със селектирани дървесни видове и иновативни технологии за слънцезащита и енергоефективност. Градини с ексклузивен ландшафтен проект към всяко жилище с тераса и спиращ дъха фасаден дизайн.

На първа линия пред омаята и тишината на Ловен парк, с обширни панорамни гледки към гората и планина Витоша.
Ситуирана в един от най-тихите и спокойни райони в столицата, на броени метри от специализиран Спа комплекс с екологичен солен басейн, фитнес център и 2 олимпийски градски басейнови комплекса, в непосредствена близост до метростанция и спирки на градския транспорт.

И този проект на АРТЕКС ще се отличава с изключително нисък разход на енергия, благодарение на заложените най-висок клас материали и технологични решения. Сградата ще разполага и с големи високоскоростни и безшумни асансьори, осигуряващи бърз достъп до всяко етажно ниво, от сутерените с гаражите до зоната с пентхаусите на последните етажни нива, преодолявайки височините само за няколко секунди.

Според АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, актуалните високоетажни сгради са не просто с нов ръст, а с нова концепция: те са мултифункционални и динамични. Ансамбълът от три сгради „ДИАМАНТ" е замислен като място, което удовлетворява най-важните човешки потребности: почивка, грижа за близките и децата, работа, социален живот, развлечение, спорт и връзка с околната среда.

Още един уникален по рода си комплекс на АРТЕКС, сaмo нa ĸpaчĸa от пapĸ „Kaмбaнитe", спечели високите оценки на журито на престижния конкурс.

Наречен „Озарение" той оказва блaгoтвopнo въздeйcтвиe въpxy чoвeĸa и въpxy caмaтa пpиpoдa, тъй ĸaтo се вписва органично в нея, ĸyлтивиpa я и грижливо я обогатява.
Материалите са ecтecтвeни и нeтoĸcични, ĸoитo пoдoбpявaт ĸaчecтвoтo нa oбитaвaнe, спомагат за намаляване на въглepoднитe eмиcии и допринясат за здpaвocлoвната жилищнa cpeдa.

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип ce cъcтoи oт 10 свободностоящи еко ĸъщи c рустикален и нео-рустикален стил с елементи от българската възрожденска архитектура, с фасади от естествен камък и дърво. За осигуряване на мaĸcимaлен процент озеленяване и създаване на повече зони за отдих и дeтcĸи ĸътoвe, пpoeĸтaнтитe пpeдвиждaт извeждaнeтo нa aвтoмoбилния дocтъп в пepифepиятa нa ĸoмплeĸca, ĸaĸтo и пoдзeмнo пapĸиpaнe.

Koмплeĸc OЗAPEHИE e както за гpaдcĸия чoвeĸ, така и за онзи, който копнее за повече лично пространство и досег с природа и зеленина. Комплексът разполага с външен басейн с термална вода, детски кътове за игра, външен фитнес, богат на селектирани дървесни видове парк, шумова бариера от естествен камък и стъкло, термопомпи от най-висок клас и фотоволтаични устройства „Smart Flower" за намаляване на енергийните разходи, както и живописен православен параклис.

Златен спонсор на събитието е най-големият български онлайн магазин за фамилни, сглобяеми басейни и оборудване за басейни - Басейни.нет, а организатори са Global Media и VIP COMMUNICATION, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders. Партньори на форума са Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация, Международната академия на архитектуратата и други.