Времето остава лошо – жълт и оранжев код за силен вятър и дъжд в част от страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2024 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Времето остава лошо – жълт и оранжев код за силен вятър и дъжд в част от страната

/КРОСС/ Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд. В 6 области е обявен оранжев код за опасно време и силен вятър. Той е в сила за: Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Търговище. В 7 области е в сила жълт код, по-слаб, за потенциално опасно време, отново за очаквани силни ветрове - за Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. До вечерта навсякъде валежите постепенно ще спират, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На запад облачността ще се разкъсва и намалява още от сутринта, след обяд на места в Югозападна България - до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен, временно силен вятър от запад-северозапад, но до вечерта ще започне да отслабва. Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 17-19° в Западна България и Горнотрайкийската низина. В София максималната температура ще е около 13°.

В планините ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1900 метра валежите ще са от сняг. По-значителни ще са количествата в района на Централен Балкан, Средна гора, Сакар и Странджа. Ще духа силен северозападен, по високите и открити части - северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 3°.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. По северното крайбрежие количествата на валежа ще са значителни. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 15° -17°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

До сутринта във вторник (1 октомври) и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността ще намалее до изясняване; вятърът от запад на изток постепенно ще отслабва. Във вторник облачността и над източните райони ще намалее, над западните ще бъде предимно слънчево, но сутринта там ще е доста хладно. Дневните температури ще започнат да се повишават.

В сряда (2 октомври) ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо и минималните температури ще са между 4° и 9°, а в котловините и по високите полета - малко над нулата и там е възможно да има слани. През деня затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 19° и 24°.