30 септември - Международен ден на преводача
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2024 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
30 септември - Международен ден на преводача

/КРОСС/ Целта на учредяване на Международен ден на преводача е да се признае значението на тази професия за междуличностното разбирателство, осъществяването на диалог и сътрудничество между отделните хора, нации, култури. Този ден се отбелязва от 1991 г. с решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ).

Датата 30 септември е избран да почете патрона на преводачите, св. Йероним Блажени, починал на 30 септември 420 г. Св. Йероним превежда Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 и 406 г.

На 24 май 2017 Общото събрание на ООН приема резолюция 71/288, с която признава и включва Международния ден на преводача в календара на честванията си. Съсловието отбелязва този ден с конференции и срещи, обсъжда професионални теми и проблеми, обединява се с достойнство и професионализъм в една изключителна професия, която изисква не само познаване на два или повече езика, но и широка обща култура, въображение, съобразителност и много други качества.

От политиката и международното сътрудничество, през документи и специфична терминология, до литература и култура - няма сфера от човешкия живот, която да не дължи на преводачите и техния труд.