Руският премиер Михаил Мишустин отива на официално посещение в Иран
Секция: Русия
30 Септември 2024 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският премиер Михаил Мишустин отива на официално посещение в Иран

/КРОСС/ В понеделник руският премиер Михаил Мишустин ще направи официално посещение в Иран. Това съобщава "Интерфакс", като цитира пресслужбата на руското правителство.

В рамките на визитата му ще се проведат преговори с президента на Иран Масуд Пезешкиан и първия вицепрезидент Мохамад Реза Ареф

"Предвижда се да се разгледа целият спектър от въпроси на руско-иранското търговско, икономическо, културно и хуманитарно сътрудничество, включително изпълнението на големи съвместни проекти в областта на транспорта, индустрията, енергетиката, образованието и други области", се казва в изявлението.

Както отбелязва руското правителство, през последните години се провежда политика за разширяване на многостранното сътрудничество между двете страни във всички ключови области.

Припомняме, че посещението при съюзника на Русия се провежда на фона продължащи бойни действия както в Украйна, така и в Близкия изток.

Според иранското ръководство всички варианти са възможни в условията на изостряне на ситуацията в Близкия изток - включително разрастване на конфликта и война в Близкия изток.

"Всички трябва да са наясно, че ситуацията е изключително взривоопасна и че всичко е възможно по всяко време, включително и война", предупреди в неделя външният министър Абас Аракчи.

Иран е в постоянен контакт с ливанската групировка "Хизбула" и други регионални свои проксита, за да определят следващата стъпка, след като Израел обяви, че е ликвидирал лидера на Хизбула Хасан Насрала при удар в Бейрут.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей бе преместен на сигурно място в страната и е със засилена охрана.