Вода с мирис на нефт. Защо от чешмите в добричко село тече вода с мирис на нефт
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2024 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вода с мирис на нефт. Защо от чешмите в добричко село тече вода с мирис на нефт

/КРОСС/ Седмица от чешмите в добричкото село Дебрене тече вода с мирис на нафта. Хората не могат да ползват водата нито за пиене, нито за миене, къпане и пране.

По думите на Галина проблемът е вече от седмица. След спиране на водата по мивката ѝ остават мазни остатъци от нафта и мирис.

Миналата неделя, когато станахме сутринта и влязох да си направя сутрешния тоалет, вече водата миришеше на нафта. Оттогава не смеем да пуснем вода от бойлера, защото продължава да мирише. Нямаме информация какво показват химическите анализи и кога можем да ползваме водата. Питаме докога така, каза пред BTV Галина.

Местните жители са сериозно притеснени. Някои от хора са принудени да ползват вода от свои близки в Добрич.

Импровизираме, вчера съм взела цялата посуда и съм я мила при майка ми в Добрич, тъй като нямаме никаква яснота за субстанцията и сме предпазливи, сподели жител на селото.

От здравната инспекция заявиха за BTV, че след получаване на сигнала е направено пробовземане. Установява се, че пробите, взети от помпената станция и водоизточника, отговарят на изискването, но тези, които са взети от крана на потребителите - не отговарят.

Жителите на село Дебрене имат основания да бъдат притеснени. Това не е изолиран случай. На 23 получих сигнал от жител на селото и веднага се свързах с РЗИ-Добрич. Към настоящия момент в общината няма информация нито от РЗИ, нито от ВиК какво е състоянието на водата, каза кметът на община Добрич Соня Георгиева.

От ВиК-Добрич не успяха да обяснят ясно от къде идва проблемът. По думите им той идва от водоизточниците на самото село.

В неделя сме сменили изгоряла помпа, в понеделник също имахме сигнал, веднага сме реагирали. Проблемът е вътрешен в селото, предполагаме, че е станало нещо - мита е цистерна. Трасето е празно, в един момент цистерната, ако е пълна, тази нафта влиза в тръбопровода на селото. Промили сме 90% системата на Деберне, с ударна доза сме хлорирали. ВиК пет дни не са излизали от селото, каза Янко Димитров от ВиК-Добрич.

Жителите са призовани да не използват вода от чешмите за питейно-битови нужди. От общината казаха, че имат готовност да предоставят водоноска.