15 заразени със западнонилска треска в София
Секция: Здраве
30 Септември 2024 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 заразени със западнонилска треска в София

/КРОСС/ Регистриран е един случай на западнонилска треска в София, показва справката на Столичната регионална здравна инспекция за периода 23-29 септември 2024 г. За предходната отчетна седмица в столицата са регистрирани седем случая на заразата.

Общо 15 са потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София за септември т.г., показват справките, публикувани на сайта на инспекцията.

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Повечето случаи възникват в периода юли - септември заради активността на комарите, посочиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Без симптоми са 80 % от инфектираните хора. При около 20 % от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли. При по-малко от един процент от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората, допълниха от НЦЗПБ.

Миналият месец имаше трима души са заразени със западнонилска треска, като двама от тях са починали. Единият от заразените е от област Хасково, а другите двама - от София.

От Министерството на здравеопазването изпратиха указания до регионалните здравни инспекции за засилване на надзора и контрола на заболяването западнонилска треска.

Източник: БТА