Три златни медала, един сребърен и еднолично първо място за България на Балканската олимпиада по информатика
Секция: Наука
30 Септември 2024 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три златни медала, един сребърен и еднолично първо място за България на Балканската олимпиада по информатика

/КРОСС/ България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид.

В индивидуалното класиране еднолично първо място зае Даниел Койнов от 12. клас в ППМГ „Нанчо Попович" в Шумен. Веднага след него на второ място е Борис Михов от 12. клас в СМГ „Паисий Хилендарски" - София, а третият ни златен медалист Андрей Стефанов от 10. клас в Първа частна математическа гимназия зае четвърто място в индивидуалното класиране. Четвъртият представител на българския отбор Веселин Маркович от 12. клас в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна завоюва сребърен медал.

В състезанието участваха официално 47 ученици от 13 балкански държави. Всеки състезателен ден се състоеше в решаване на 3 задачи за 5 часа чрез писане на програми с компютър, като всяка задача носеше максимално 100 точки.

Ръководители на българския отбор бяха Илиян Йорданов от Института по математика и информатика на БАН и Бисерка Йовчева, почетен професор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".