Св. Синод призова към молитва и надмогване на егоизма в предстоящите избори
Секция: Православие
30 Септември 2024 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. Синод призова към молитва и надмогване на егоизма в предстоящите избори

/КРОСС/ Обръщение към християните у нас отправи Св. Синод във връзка с поредните предсрочни избори на 27 октомври. Митрополитите призоваха вярващите - клирици и миряни - към молитва за „преодоляване на разделенията сред българския народ, за възстановяване на институционалните устои на обществото и държавата".

В обръщението се отбелязва, че българското общество е в тежка криза, която е както духовна, така и институционална, и това застрашава самите устои на държавата. Изход е възможен единствено чрез надмогване на егоизма и покаяние. И по-конкретно митрополитите казват:

„Българското общество преминава през тежка духовна и институционална криза. Устоите на неговото единство и организация са подложени на сериозни изпитания. Всички ние, освен православни клирици и християни, сме същевременно и членове на това общество.

Най-големият дефицит в съвременния свят е дефицитът на покаяние. Единственият надежден път към единството и напредъка на българския народ е пътят на покаянието, от което имаме жизнена необходимост. Покаянието означава промяна на начина на мислене: доверие на Бога повече отколкото на себе си, отказ от егоизма, себелюбието, индивидуализма, гоненето на личния интерес. Означава да мислим, да живеем и да се трудим за Бога и за нашия ближен, осъзнавайки и борейки се със своята греховност.

Поради гореизложеното в предизборния период призоваваме българския народ към усърдна молитва за преодоляване на духовните язви и печалните разделения сред българския народ, за възстановяване на институционалните устои на българското общество и държава.

Нека с молитва се потрудим за духовното ни укрепване и обръщането на народа ни към Бога, от Когото е всеки съвършен дар (срв. Як. 1:17), включително духовното ни пробуждане, духовното и физическо здраве и разбирателство на обществения организъм".