За бягството от ударите и експлозиите
Секция: Интервюта
01 Октомври 2024 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За бягството от ударите и експлозиите В студиото – жена, която вчера беше евакуирана с децата си с правителствения самолет от Ливан

/КРОСС/ Жана Шараф е една от спасените майки с деца, които бяха евакуирани с правителствения самолет от Ливан в понеделник. Тя има две деца, едното е бебето Джеймс на 22 дни.

Жената разказва, че евакуацията за нейното семейство е започнала в неделя вечер, когато е била нужно да извадят паспорт на бебето от посолството. „Българското посолство реагира много бързо, професионално и адекватно. Колкото и добро да кажа, няма да е достатъчно за целия екип. Звъннаха ни вечерта в 23 ч., в 4 ч. сутринта Джеймс вече имаше паспорт и казаха, че полетът е следобяд", подчертава тя.

Семейството на Шараф живеят в Централен Бейрут, което е на 20 мин. от летището при нормални условия. Вчера обаче пътуват около 4 часа заради задръствания в града.

Трябва да използваш пътища, на които си почти сигурен, че няма да имаш проблеми. За да стигнеш да летището в Ливан, трябва да минеш по маршрути, които се намират край обстрелвания район „Дахи", казва жената.

Според разказа й във вторник ситуацията се е влошила критично, когато пада двутонна ракета. Сградата, в която живея започна да се тресе и чуваш все едно как самата постройка започва да пулсира, допълни тя.

Българката съобщи, че Ливан се намира в трудна позиция последните години, съответно няма как да помогне на гражданите си. Тя отбелязва също, че е невъзможно да знаеш кой около теб е част от „Хизбула" или дали под жилищния блок, в който живееш, не е щаб на групировката.